ΑρχικήΑγαπημένες συνταγές

Υλικά

  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 2 αυγά 
  • 3 ( έως 4 αν το θέλουμε «δυνατό» ) σκελίδες σκόρδο
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ψίχα ψωμιού ( που έχουμε βρέξει και στύψει καλά )
  • 1 κουταλιά του γλυκού κύμινο 
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • Για τη σάλτσα
  • 1 ποτήρι του κρασιού λάδι
  • 250 γραμμ. ντοματοχυμό ή κονκασέ
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • λίγη ζάχαρη
  • ½  κουταλιά του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Ζυμώνουμε τον κιμά με τα αυγά, το σκόρδο, το ψωμί, το κύμινο  και το λάδι και τον αφήνουμε να «ξεκουραστεί» για μισή ώρα.

Στη συνέχεια, πλάθουμε σε μακρόστενο σχήμα τα σουτζουκάκια και τα τηγανίζουμε σε λάδι, χωρίς να τα αλευρώσουμε. 

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε τη σάλτσα. Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε το λάδι και όταν ζεσταθεί προσθέτουμε το σκόρδο. Αφού το σοτάρουμε ( χωρίς να γίνει σκούρο γιατί θα πικρίσει ), προσθέτουμε τη ντομάτα και την πάστα ντομάτα, τη ζάχαρη, το κύμινο ( σπασμένο ), αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει. 

Όταν είναι έτοιμη, προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και το αφήνουμε για λιγότερο από πέντε λεπτά για να «τραβήξουν». Σερβίρουμε με ρύζι( ή πατάτες τηγανητές ). Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Υ.Γ. Οι μαγείρισσες της Πόλης συνήθιζαν να βρέχουν τα χέρια τους με γλυκό κρασί ή ούζο πριν πλάσουν κάθε ένα από τα σουτζουκάκια.