ΑρχικήΑλμυράΖυμαρικά

Υλικά 

  • 1 πακέτο (250 γρ.) Κανελόνια
  • 750 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
  • ½ ποτηράκι κρασί άσπρο
  • 4 κουτ. σούπας λάδι
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 ½ φλιτζάνι ρεγκάτο τριμμένο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα
  • 1 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά
  • αλατοπίπερο

Για τη σάλτσα :

  • 500 γρ. σάλτσα ντομάτας
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο
  • αλατοπίπερο
  • 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

Εκτέλεση 

Σοτάρουμε στο λάδι το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά. Το σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε την κανέλα, το αλατοπίπερο και την ψιλοκομμένη ντομάτα και αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένο επί 40 ΄(πρέπει όταν είναι έτοιμο να έχει πιει καλά το ζουμί του). Μόλις μισοκρυώσει ανακατεύουμε με το 1 φλιτζάνι τυρί και τη φρυγανιά. Γεμίζουμε με τον κιμά σφιχτά τα κανελόνια και τα τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο σε πυρέξ, χωρίς να αφήνουμε κενά.

Για τη σάλτσα, σοτάρουμε στο βούτυρο το σκόρδο και μόλις πάρει ένα ξανθό χρώμα, προσθέτουμε την ντομάτα, το αλατοπίπερο, την ζάχαρη και 1 ½ ποτήρι νερό). Βράζουμε την σάλτσα για 10΄σε σιγανή φωτιά.

Μόλις γεμίσουμε τα κανελόνια, τα περιχύνουμε με τη σάλτσα που πρέπει να είναι πολύ αραιή και να τα καλύπτει τελείως. Αν είναι λιγότερη προσθέτουμε στο πυρέξ χλιαρό νερό μέχρι να σκεπαστούν τελείως. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε 4 κουτ. σούπας κρέμα γάλακτος. Πασπαλίζουμε με τυρί και σκεπάζουμε πολύ καλά με αλουμινόχαρτο το πυρέξ ώστε να μην μπαίνει καθόλου αέρας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C για 30΄. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και σβήνουμε τη φωτιά, πασπαλίζουμε με το τυρί και τα αφήνουμε μέσα στο φούρνο για άλλα 10΄.