ΑρχικήΑλμυράΖυμαρικά

Υλικά

  • 500 γραμμ. πένες ( ταιριάζουν πολύ και οι πένες ολικής άλεσης)
  • 4 φλιτζανιού σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ή δύο μικρά πολτοποιημένα
  • 1 χάρτινο πολτό ντομάτας ή κονκασέ
  • 1 κουτ. σούπας κάππαρη ( προαιρετικά )
  • 250 γρ. τόνος (από κονσέρβα ή βαζάκι, συντηρημένος σε λάδι)
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • μία πρέζα ζάχαρη για τη σάλτσα ντομάτας
  • μερικά φυλλαράκια βασιλικού ψιλοκομμένα και λίγα ακόμη για το γαρνίρισμα 
  • Μερίδες 4

Προετοιμασία 15΄

Εκτέλεση

Γεμίζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσει. Όταν το νερό έρθει σε βρασμό, ρίχνουμε τα ζυμαρικά και τα ετοιμάζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.

Τα στραγγίζουμε και στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το κρεμμύδι. Όταν γίνει διάφανο ( χωρίς να τσιγαριστεί ) προσθέτουμε τη ντομάτα, τη ζάχαρη και λίγο νερό και αφήνουμε να βράσει και να δέσει η σάλτσα. Λίγο πριν να είναι έτοιμη, προσθέτουμε τον τόνο καλά στραγγισμένο και «ξεφτισμένο» σε σχετικά μικρά κομμάτια. Ανακατεύουμε για 1/2 λεπτό, ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα τα ζυμαρικά, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε με λίγα φύλλα βασιλικού από πάνω.