ΑρχικήΑλμυράΘαλασσινά

Υλικά 

  • 1 κιλό φρέσκα ( ή κατεψυγμένα καλαμάρια )
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες ( και το πράσινο μέρος τους )
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας μάραθο ( ή άνηθο )
  • 2 ντομάτες φρέσκιες τριμένες ή μισό κουτί κονκασέ
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι για πιλάφι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί αρετσίνωτο
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια. Βγάζουμε το «κόκκαλο», κόβουμε  τα πλοκάμια και τα κρατάμε στην άκρη. Πλένουμε τα καλαμάρια και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν.

Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης. Προσθέτουμε λίγο λευκό κρασί και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε ένα ποτήρι βραστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5-7 λεπτά. 

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και να πιεί το νερό του. Στη συνέχεια, γεμίζουμε τα καλαμάρια, βάζοντας σε κάθε ένα μία οδοντογλυφίδα για να «κλείσει» και να μην χυθεί η γέμιση. 

Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με φαρδύ πάτο το ένα δίπλα στο άλλο. Τους προσθέτουμε ένα ποτήρι βραστό νερό και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα αν έχουν βράσει. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο ακόμη βραστό νερό.  

Τα σερβίρουμε ζεστά, με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Αν θέλουμε, τα συνοδεύουμε με μία λιτή πατατοσαλάτα.