ΑρχικήΑλμυράΘαλασσινά

Υλικά 

  • 1 χταπόδι 
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του κρασιού ξύδι
  • 1 ποτήρι του κρασιού κρασί λευκό
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι
  • Για την τηγανίτα πατάτας 
  • 4-5 μέτριες πατάτες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 2 αυγά
  • 4 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένη μαντζουράνα ( ή δυόσμο )
  • Λάδι για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Τρίβουμε τις πατάτες και το κρεμμύδι σε πολύ ψιλό τριφτή. Στύβουμε πολύ καλά για να φύγουν τα υγρά.

Βάζουμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια σε ένα μεγάλος σκεύος και ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι για να κάψει και ρίχνουμε με ένα κουτάλι το μείγμα μας και το πατικώνουμε με μία σπάτουλα για να κάνουμε την τηγανίτα μας λεπτή. Τηγανίζουμε και από τις 2 πλευρές μέχρι να γίνουν χρυσοκόκκινες και τραγανιστές. Ανάλογα με το τι μας αρέσει, μπορούμε να τις φτιάξουμε μικρές ή μεγάλες πολύ λεπτές ή λιγότερο λεπτές. 

Στο μεταξύ, κόβουμε το χταπόδι σε μικρά κομμάτια. Το ξεπλένουμε καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρασί, το ελαιόλαδο, το ξύδι, πολύ λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει σε μέτρια θερμοκρασία. Προσοχή! Όταν το χταπόδι είναι μαλακό και η σάλτσα γίνει πηχτή, το αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά, διότι διαφορετικά η σάλτσα θα «κόψει» και θα μείνει μόνο το λάδι!