ΑρχικήΑλμυράΚρέαςΧοιρινό

Υλικά

  • 3 μικρά κότσια ή δύο μέτρια
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά κέρατο
  • 1 καρότο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 σπυριά μπαχάρι
  • 1 μικρό κομμάτι φρέσκια πιπερόριζα
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού λευκό ή ροζέ ξηρό κρασί
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • Χυμό μισού πορτοκαλιού (προαιρετικά κι αν σας αρέσει να γλυκίζει λίγο το φαγητό)

Για τις πατάτες

  • Πατάτες
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού ξερή πιπερόριζα τριμμένη σε σκόνη
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
  • Χυμό ενός  λεμονιού,
  • Μουστάρδα
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο

Εκτέλεση 

Μαρινάρουμε από το βράδυ τα κότσια βάζοντας ένα ποτήρι κρασί, ένα καρότο κομμένο στα τέσσερα, μία πιπεριά κομμένη στη μέση, ένα κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο, πιπερόριζα σε χοντρές φέτες, πιπέρι και μπαχάρι. Την ώρα που είναι να μαγειρευτούν τα κότσια τα τρίβουμε με  αλάτι και πιπέρι και τα βάζουμε στην γάστρα μαζί με την μαρινάδα και το λάδι. Κλείνουμε  το καπάκι, το αφήνουμε το κρέας να ψηθεί στο φούρνο στους 160 βαθμούς για περίπου  δύο  ώρες. Εάν χρειαστούν περισσότερα υγρά ρίχνουμε κρασί. Στο τέλος  προσθέτουμε το χυμό του πορτοκαλιού.

Σε ένα ταψί βάζουμε κομμένες τις πατάτες . Τις αλατοπιπερώνουμε  ρίχνουμε την  ρίγανη, μία σκελίδα σκόρδο κομμένη σε πολύ λεπτές φετούλες, ξερή τριμμένη πιπερόριζα σε σκόνη, το χυμό του λεμονιού, ένα κουτάλι μουστάρδα, ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά μαζί.

Βάζουμε τις πατάτες γύρω από τα κότσια και  αφήνουμε  το φαγητό να ψηθεί στην ίδια θερμοκρασία για  ακόμα 1 1/2 ώρα. Λίγο πριν βγάλουμε το φαγητό από το φούρνο  βγάζουμε το καπάκι από τη γάστρα και ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους  180-190 βαθμούς, έτσι ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό με το λαδάκι του.