ΑρχικήΑλμυράΚρέαςMοσχάρι

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχάρι από σπάλα χωρίς κόκκαλο, σε μερίδες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 150γρ. μπέικον σε φέτες, κομμένες σε μικρά κομμάτια
  • 500γρ. κοκκάρια καθαρισμένα
  • 500γρ.μανιτάρια  μικρά άσπρα 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 500ml κρασί κόκκινο
  • 500ml ζωμός μοσχαρίσιος
  • 1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Ένα ματσάκι από 2 φύλλα δάφνη, 4-5 κλωναράκια μαϊντανό
  • 2 κλωναράκια θυμάρι, 2 κλωναράκια δεντρολίβανο, 10 κόκκους πιπέρι μαύρο, 4 γαρίφαλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε  τον φούρνο στους 150°C. Πλένουμε το κρέας και το σκουπίζουμε καλά με χαρτί κουζίνας. Βάζουμε σε ένα τουλουπάνι τα υλικά για το μπουκέ και τα δένουμε καλά με ένα σπάγκο. Ζεσταίνουμε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα που μπορεί να μπει και στο φούρνο ή μια γάστρα. Ρίχνουμε το μπέικον χωρίς λάδι και το αφήνουμε μέχρι να γίνει τραγανό. Το βγάζουμε  από την κατσαρόλα και το αφήνουμε σε ένα πιάτο. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κοκκάρια. Τα σοτάρουμε καλά μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. Συνεχίζουμε με τα μανιτάρια. Τα αφήνουμε να πάρουν χρώμα και τα βγάζετε και αυτά με την τρυπητή κουτάλα.

Τέλος, προσθέτουμε άλλο λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει ρίχνουμε το κρέας  και το ροδίζουμε καλά και στις δύο πλευρές. Αν δεν χωράνε όλα τα κομμάτια του κρέατος μαζί, τα ροδίζουμε λίγα λίγα.   Προσθέτουμε το σκόρδο, το μπέικον, τα μανιτάρια και τα κοκκάρια. Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το κρασί, τον ζωμό και τον πελτέ ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε και το μπουκέ γκαρνί και σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα ή την γάστρα.

Τοποθετούμε  το σκεύος στον φούρνο και ψήνουμε για περίπου 3 ώρες  μέχρι να μαλακώσει το κρέας καλά. Πασπαλίζουμε με λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε.