ΑρχικήΑλμυράΚρέαςMοσχάρι

Την συνταγή αυτή που είναι παραδοσιακή της Μυτιλήνης  μου την έδωσε πριν από μερικά χρόνια ο συνάδελφος μου Στρατής Λιαρέλλης –που είναι γέννημα θρέμμα Μυτιληνιός- για να την βάλω στο βιβλίο μου «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ». Δεν θυμάμαι πια γιατί επέλεξα το κεφάλαιο «ΚΑΡΕ ΤΗΣ ΑΓΚΙΝΑΡΑΣ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΝ ΣΗΜΙΤΗ» για να την εντάξω. Προφανώς όμως θα είχα τους λόγους μου… Να πω μόνο ότι η συγκεκριμένη ιστορία  αναφερόταν στο δείπνο των τεσσάρων στο σπίτι της Βάσως Παπανδρέου όπου εκεί πήρε το χρίσμα για να διεκδικήσει την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ ο Κώστα Σημίτης. Νοέμβριος του 1994. Τότε που τα πράγματα ήταν πιο απλά. Όπως  απλή και νόστιμη είναι η γεύση του τσιμπιστού…

Υλικά

  • 2 ½ κιλά μοσχαρίσιο κρέας
  • 4 κιλά ντομάτες
  • 2/3 του ποτηριού του κρασιού ελαιόλαδο
  • 3 κιλά πατάτες
  • 1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κρέατος
  • Αλάτι, πιπέρι 

Εκτέλεση

Βράζουμε και ξαφρίζουμε το κρέας για αρκετή ώρα. Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, τις ντομάτες ξεφλουδισμένες, ψιλοκομμένες και ξεσποριασμένες, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε τη σάλτσα για μισή ώρα σε χαμηλή φωτιά. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και κρατάμε το ζουμί.

Κόβουμε 4-5 πατάτες σε ροδέλες και τις βάζουμε σε στρώσεις τον πάτο της κατσαρόλας. Από πάνω τοποθετούμε το βρασμένο κρέας, τις υπόλοιπες πατάτες κυδωνάτες και ρίχνουμε μέσα στο φαγητό τη σάλτσα. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι και ενάμισή φλιτζάνι του τσαγιού ζωμό κρέατος. Βράζουμε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά μέχρι να χυλώσουν οι  πατάτες.