ΑρχικήΑλμυράΛαδερά

Υλικά

  • 8 ντομάτες
  • 6 πιπεριές 
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες που τις έχουμε ζεματίσει για λίγο σε βραστό νερό.
  • 16 κουταλιές σούπας ρύζι φάνσυ η νυχάκι (όσα τα κομμάτια που θα γεμίσω)
  • 4 κρεμμύδια μεγάλα τριμμένα στον τρίφτη.
  • Ψίχα από 1 μελιτζάνα καθαρισμένη και ψιλοκομμένη.
  • 1 κολοκύθι .
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • Μαϊντανό . Δυόσμο . 2 φυλλαράκια βασιλικό.
  • 1/2 κούπα λάδι μέσα στη γέμιση.
  • Την ψίχα από τις πιπεριές ψιλοκομμένη. Την ψίχα από τις ντομάτες ψιλοκομμένη .
  • 1 κουταλιά σούπας αλάτι. Πιπέρι φρεσκοκομμένο.
  • 1 κουταλάκι κοφτό ζάχαρη.
  • 1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας.
  • 1/2 κούπα χυμό ντομάτας. 

Εκτέλεση 

Πλένουμε και ανοίγουμε τις ντομάτες τις πιπεριές. Χαράζουμε και τις μελιτζάνες. Τις ανοίγουμε για να πάρουν την γέμιση. Τοποθετούμε όλα τα κομμάτια σε ένα ταψί.

Βγάζουμε τον καρπό τους και τον ψιλοκόβουμε σένα μπολ. Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά με το μαχαίρι και τα προσθέτουμε μαζί. Ρίχνουμε το ρύζι πλυμένο και στραγγισμένο, το λάδι, και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε για 10 λεπτά .

Γεμίζουμε χωρίς να φτάσουμε μέχρι επάνω ,αφήνουμε λίγο περιθώριο γιατί το ρύζι θα φουσκώσει στο ψήσιμο. Στα κενά του ταψιού βάζουμε πατάτες κομμένες κυδωνάτες ανακατεμένες με τριμμένη ντομάτα, λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι.

Ρίχνουμε 1 κούπα λάδι γύρω -γύρω και επάνω στο φαγητό, λίγη τριμμένη φρυγανιά και πιπέρι σε κάθε κομμάτι.

 Ψήνουμε στους 220 για 1 και 1/2 ώρα περίπου ώσπου να μείνουν με το λάδι τους. Αποφεύγουμε να ρίξουμε νερό αλλά αν χρειαστεί πάντα βραστό και λίγο, και στην άκρη του ταψιού.