ΑρχικήΑλμυράΛαδερά

Υλικά

  • 1 κιλό και 800 γραμμάρια μελιτζάνες
  • Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 500 γραμμάρια ντομάτες από κονσέρβα λιωμένες
  • Λίγα φρέσκα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού παρμεζάνα τριμμένη
  • 500 γραμμάρια φρέσκια μοτσαρέλα κομμένη σε μικρούς κύβους
  • Αλάτι             
  • πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε φέτες 1,5 εκατοστού  Τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι μαζί με αλάτι και τις αφήνουμε να ιδρώσουν για 2-3 ώρες.  Στο μεταξύ ζεσταίνουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το σκόρδο. Όταν ροδίσει ελαφρά, προσθέτουμε την ντομάτα και το βασιλικό. Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα και μετά προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.

 Ρίχνουμε ένα μεγάλο βαρύ  τηγάνι αρκετό ελαιόλαδο και το βάζουμε πάνω σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τις φέτες τις μελιτζάνες και τις ροδίζουμε από τις δύο πλευρές. Στραγγίζουμε τις φέτες  πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Προθερμαίνουμε το φούρνο σε 180 βαθμούς. Απλώνουμε λίγη σάλτσα ντομάτας σε ένα παραλληλόγραμμο ταψί 25-30 εκατοστών  τοποθετούμε μία στρώση από τις μελιτζάνες πάνω από τη σάλτσα και πασπαλίζουμε με τα τυριά. Προσθέτουμε σάλτσα επάνω από τα τυριά και μετά συνεχίζουμε, στρώνοντας εναλλάξ τα υλικά μέχρι  να χρησιμοποιηθούν όλα. Πρέπει να τελειώσουμε με μία στρώση σάλτσας. Ψήνουμε για 15 με 20 λεπτά. Σερβίρουμε τις μελιτζάνες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου.