ΑρχικήΑλμυράΠίτες - Πίτσες - Ψωμιά

Υλικά 

  • 400 γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γρ αλεύρι από σκληρό σιτάρι
  • 2 φακελάκια ξερή μαγιά
  • 2 φλυτζάνια χλιαρό νερό
  • 2 κ.γ.αλάτι
  • 2 κ.σ.ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε και λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 20′.

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το προζύμι, το αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το σκληρό αλεύρι και το αλάτι και χτυπάμε με τον γάντζο μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη και να έχει μαζευτεί στον γάντζο. Αν προτιμάτε, μπορείτε και να το ζυμώσετε με το χέρι, αλλά θα χρειαστεί λίγη περισσότερη επιμονή και υπομονή. 

Χωρίζουμε σε 4 μπάλες, αλείφουμε με λάδι και αφήνουμε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν

Ζυμώνουμε ξανά τις μπάλες ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο. Προσθέτουμε στην κάθε μπάλα το υλικό ή το αρωματικό της προτίμησής μας την ώρα που τη ζυμώνουμε. Στην προκειμένη, προσθέτουμε είτε πάστα λιαστής ντομάτας, είτε λιαστές ντομάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια. 

Ανοίγουμε με τον πλάστη στο σχήμα της λαγάνας. Τοποθετούμε στο ταψί και αφήνουμε πάλι για 20 λεπτά να φουσκώσουν. Με τα δάχτυλά μας κάνουμε τρύπες και περνάμε τις λαγάνες με νερό και ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Πασπαλίζουμε με σουσάμι

Ψήνουμε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για 15-20 λεπτά..