ΑρχικήΑλμυράΠίτες - Πίτσες - Ψωμιά

Υλικά

  • 400 γραμμ. Αλεύρι άσπρο
  • 400 γραμμ. Αλεύρι ανάμεικτο μαύρο
  • 30 γραμμ. Μαγιά νωπή ή ένα φακελάκι ξερή
  • 150 ml ελαιόλαδο καλής ποιότητας
  • 2 γεμάτες κουταλιές μέλι
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 1 κουταλάκι κανέλα ( προαιρετικά )
  • 2 κουταλιές σουσάμι
  • ½  κουταλάκι γαρίφαλο σε σκόνη
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο σε σκόνη
  • 100 γραμμ. Καρύδια τριμμένα
  • Για το γλάσο
  • 3 κουταλιές ζάχαρη
  • 5 κουταλιές ανθόνερο
  • Λίγο νερό

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά, το σουσάμι και τα καρύδια σε ένα μπόλ. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό και την αφήνουμε να «πιάσει». Ανακατεύουμε τα αλεύρια και σε ένα μεγάλο μπολ, κάνουμε μία μικρή λακουβίτσα στο κέντρο. Ρίχνουμε τη μαγιά, το μέλι και όσο νερό χρειαστεί για να ξεκολλάει η ζύμη από τα χέρια. Στο τέλος, προσθέτουμε δύο κουταλιές από το ελαιόλαδο.

Την αφήνουμε ν ανέβει λίγο και μετά ξαναζυμώνουμε. Λαδώνουμε το ταψί από το λάδι που έχουμε μετρήσει. Χωρίζουμε τη ζύμη σε οκτώ ίσα κομμάτια.

Ανοίγουμε το πρώτο με τον πλάστη και το τοποθετούμε στο ταψί. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά μας. Συνεχίζουμε με τον ίδιον τρόπο τοποθετώντας το ένα κομμάτι ζύμης ανοικτό πάνω από το άλλο και προσθέτοντας λάδι και μπαχαρικά. Στο τελευταίο κομμάτι ζύμης, δεν προσθέτουμε τίποτα.

Το πατάμε καλά με τα χέρια να απλωθεί ομοιόμορφα στο ταψί. Κόβουμε με το μαχαίρι ακτινωτά στις άκρες και αφήνουμε άκοπο το κέντρο. Το αφήνουμε να ανέβει και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς. 

Στο μεταξύ, βράζουμε τη ζάχαρη με λίγο νερό μέχρι να γίνει ένα πολύ πηκτό σιρόπι. Το βγάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ανθόνερο. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο του ψωμιού, ανοίγουμε το φούρνο και αλείφουμε την επιφάνεια με το σιρόπι. Το ξαναβάζουμε για λίγο στο φούρνο. Το αφήνουμε να κρυώσει πάνω στη σχάρα.