ΑρχικήΑλμυράΠίτες - Πίτσες - Ψωμιά

Υλικά

Για το φύλλο:

  • 1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. λάδι
  • 300 γρ. νερό
  • αλάτι
  • Για τη γέμιση:
  • 1 1/2 κιλό σπανάκι
  • 1 1/2 κιλό σέσκουλα ( ή λάπαθα )
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες
  • 2 πράσα
  • 3 αυγά
  • 1 κιλό φέτα
  • 1/2 κιλό ανθότυρο
  • 3 κρεμμύδια
  • 1 ποτήρι λάδι
  • άνηθο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε ένα μπολ, το λάδι, το νερό και το αλάτι και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας καλά μέχρι το μείγμα να γίνει αρκετά μαλακό.

Το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει. Για τη γέμιση πλένουμε καλά το σπανάκι, τα σέσκουλα ( ή λάπαθα ) και τις καυκαλήθρες, και τα ψιλοκόβουμε.

Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά  και ανακατεύουμε πολύ καλά. Με τον πλάστη ανοίγουμε τα φύλλα ώστε να γίνουν αρκετά λεπτά ( η συγκεκριμένη ποσότητα ζύμης βγάζει 6 φύλλα ).  

Στρώνουμε στο ταψί το πρώτο φύλλο, το αλείφουμε με λάδι, προσθέτουμε το δεύτερο, το αλείφουμε κι αυτό και στη συνέχεια  ρίχνουμε τα μισά από τα υλικά.

Προσθέτουμε άλλα 2 φύλλα, τα οποία επίσης λαδώνουμε, και  την υπόλοιπη γέμιση και κλείνουμε από πάνω με τα 2 τελευταία φύλλα που έχουν μείνει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για 1 ώρα και 20 λεπτά περίπου. Πριν βάλουμε την πίτα στον φούρνο, την χαράζουμε και την ραντίζουμε με λίγο λάδι και νερό για να γίνουν τραγανά τα φύλλα της.