ΑρχικήΑλμυράΠατάτες

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας. βούτυρο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 2 φλιτζάνια κρέμα γάλακτος
  • 2 κουτ. Αλάτι
  • 1 κιλό πατάτεσ
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 3 φλιτζάνια  γραβιέρα τριμμένη 

Εκτέλεση

Βουτυρώνουμε μία  κατσαρόλα και τρίβουμε τον πάτο της  με 1 σκελίδα σκόρδο. Βγάζουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, και τις υπόλοιπες τρεις σκελίδες σκόρδου. Όταν πάρει βράση,  χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα το σκόρδο. 

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Εν τω μεταξύ, ξεφλουδίζουμε  τις πατάτες. Τις στεγνώνουμε με μια χαρτοπετσέτα, και στη συνέχεια τις κόβουμε σε λεπτές ολόκληρες ροδές.  κομμένα σε 1/8-ίντσας φέτες πάχους.

Σε ένα βουτυρωμένο πυρέξ, αρχίζουμε να τις τοποθετούμε κυκλικά τη μία πάνω στην άλλη. Καλύπτουμε την πρώτη στρώση με 1/4 φλιτζάνι από το μίγμα του γάλατος, προσθέτουμε λίγ  πιπέρι, αλάτι, και ¾ του φλιτζανιού τυρί.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλες δύο ή τρεις φορές. Στο τέλος περιχύνουμε την τελευταία ποσότητα γάλατος – φρέσκιας κρέμας και καλύπτουμε την επιφάνεια με τριμμένο τυρί. Ψήνουμε για περίπου 30 έως 45 λεπτά.

Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να «σταθεί» το φαγητό  για 10 έως 12 λεπτά πριν το σερβίρουμε.