ΑρχικήΑλμυράΠατάτες

Υλικά 

  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε μεγάλες μπουκιές
  • 3 κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο
  • 3 κουταλιές βούτυρο
  • 3 κουταλιές λάδι

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180C στον αέρα. Στο μεταξύ, γεμίζουμε μία κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις πατάτες και τις αφήνουμε για περίπου πέντε λεπτά ή έως ότου μπορούμε ίσα ίσα να τις τσιμπήσουμε με ένα πιρούνι. Τις στραγγίζουμε, χύνουμε το νερό και τις γυρίζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε  το δεντρολίβανο, λίγο αλάτι και πασπαλίζουμε με το σιμιγδάλι. Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας και κουνάμε  με δύναμη πάνω κάτω την κατσαρόλα . Με αυτό τον τρόπο οι πατάτες θα σπάσουν ελαφρώς στην άκρη τους και καλυφθούν με το σιμιγδάλι.

Βάζουμε το βούτυρο και το λάδι σε ένα ταψί που να χωράει τις πατάτες σε μονή στρώση. Τοποθετούμε το ταψί στον ζεστό φούρνο για να λιώσει και να κάψει το βούτυρο και το λάδι. Το βγάζουμε από το φούρνο και προσθέτουμε τις πατάτες. Κουνάμε καλά για να βουτυρωθούν από όλες τις πλευρές οι πατάτες. Τις ψήνουμε για περίπου μισή ώρα, μέχρι να κάνουν τραγανή κρούστα και να πάρουν χρυσό χρώμα. Στη μέση του ψησίματος τις γυρίζουμε πλευρό.