ΑρχικήΑλμυράΡύζι

Υλικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο 
  • 1 μεγάλο πράσο, καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες 
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο 
  • 1 φλιτζάνι ρύζι Arborio 
  • 2 φλιτζάνια  ζωμός κοτόπουλου 
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί 
  • 1/2 κιλό χτένια
  • 1/2 κιλό γαρίδες μεσαίου μεγέθους  
  • 1 φλιτζάνι αρακάς 
  • 1 μέτρια κόκκινη πιπεριά, σε κύβους
  • 3 κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός
  • 2 κουταλιές της σούπας χυμός λεμονιού 
  • τριμμένο μαύρο πιπέρι 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε  το πράσο και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε το ρύζι και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συχνά.

Ρίχνουμε  1 1/2 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου και αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για άλλα πέντε λεπτά ανακατεύοντας διαρκώς. Προσθέτουμε τον υπόλοιπο ζωμό κοτόπουλου και το κρασί και μαγειρεύουμε για περίπου 5 λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Προσθέτουμε τα χτένια, τις  γαρίδες, τον αρακά ανακατεύοντας συνεχώς, έως ότου  να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Όταν το ρύζι γίνει κρεμώδες, προσθέτουμε την παρμεζάνα, τον βασιλικό, το χυμό λεμονιού και το πιπέρι.