ΑρχικήΑλμυράΡύζι

Υλικά 

  • 1 κιλό μελιτζάνες κατά προτίμηση μακρόστενες μωβ
  • 3  ψιλοκομμένα  κρεμμύδια
  • 3 ντομάτες  ψιλοκομμένες ή μία κονσέρβα ντοματάκια επίσης ψιλοκομμένα 
  • 4-6 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
  • φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού  ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι ρύζι μπαρμπόιλ 
  • 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • ½ φλιτζάνι τριμμένο τυρί  (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο. Πλένουμε και κόβουμε τις μελιτζάνες κάθετα σε λεπτές ροδέλες αν είναι στενόμακρες και μικρές. Αν είναι μεγάλες τις κόβουμε πρώτα στα δύο κάθετα και μετά σε ροδέλες. Σε ένα τηγάνι βάζουμε το λάδι και αφού ζεσταθεί προσθέτουμε τις μελιτζάνες και τις αφήνουμε να ροδίσουν για περίπου πέντε λεπτά.

Τις αλατοπιπερώνουμε, τις γυρνάμε από την άλλη και προσθέτουμε τα κρεμμύδια.  Σοτάρουμε για άλλα πέντε λεπτά. Προσθέτουμε τις ντομάτες και το σκόρδο και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για  ένα ακόμη λεπτό. Προσθέτουμε το πιπέρι και τη ρίγανη, και μετά το ρύζι και τον ζωμό. Μεταφέρουμε το μείγμα μας σε ένα πυρέξ, και το ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να πιεί όλο το ζουμί και να βράσει το ρύζι.

Αν θέλουμε, λίγο πριν το βγάλουμε από το φούρνο, προσθέτουμε τριμμένο τυρί.