ΑρχικήΑλμυράΡύζι

Υλικά

  • 400 γραμμάρια αμπελόφυλλα
  • ½ κιλό ρύζι
  • 2-3 αγκινάρες καρδιές
  • 2-3 κρεμμύδια
  • 2-3 κολοκυθάκια
  • 2 πατάτες
  • 1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 ματσάκι μαϊντανό  ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι 

Εκτέλεση

Βράζουμε νερό και ρίχνουμε μέσα τα αμπελόφυλλα για πέντε λεπτά να μαραθούν. Τα στραγγίζουμε και ετοιμάζουμε τη γέμιση. Βάζουμε το ρύζι σε μία λεκάνη. Τρίβουμε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια και τις αγκινάρες και τα ρίχνουμε όλα στο ρύζι. Προσθέτουμε το δυόσμο, τον μαϊντανό , το αλάτι το πιπέρι, το λάδι και ανακατεύουμε.

Τυλίγουμε το μείγμα στα αμπελόφυλλα και τακτοποιούμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα. Σκεπάζουμε με ένα πιάτο τους ντολμάδες ρίχνουμε νερό να τους καλύψει και τους αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να ψηθούν και να πιουν το νερό τους κουνώντας κατά διαστήματα την κατσαρόλα. Λίγο πριν τους κατεβάσουμε απ' τη φωτιά περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού.

Πηγή: Kρητική Παραδοσιακή Κουζίνα, Μαρία και Νίκος Ξυδάκης, Εκδόσεις ΚΑΡΜΑΝΟΦ