ΑρχικήΑλμυράΡύζι

Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι 
  • 1 κουταλιά σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζάνια ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
  • 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
  • 6 φλιτζάνια περίπου ζεστό ζωμό λαχανικών
  • 800 γραμμάρια κολοκύθα από μια μεγάλη στρογγυλή 
  • 1/2 φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη
  • 2-3 κουταλάκια σαφράν
  • 4 κουταλιές βούτυρο

Εκτέλεση

Κόβουμε το καπάκι της κολοκύθας και την καθαρίζουμε στο εσωτερικό με προσοχή. Κρατάμε την ψίχα , την κόβουμε σε  σε κύβους και τη σοτάρουμε σε λίγο βούτυρο μέχρι να μαλακώσει.  Σε μια κατσαρόλα  ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά. 

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε, ανακατεύοντας διαρκώς για 3-4 λεπτά. Bάζουμε το ρύζι και  ανακατεύουμε.  Ρίχνουμε το λευκό κρασί και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να απορροφηθεί από το ρύζι. 

Συνεχίζοντας το μαγείρεμα, προσθέτουμε σταδιακά ένα-ένα τα υπόλοιπα φλιτζάνια ζωμό. 

Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει και το περισσότερο υγρό έχει απορροφηθεί, προσθέτουμε την κολοκύθα . Xαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό και ανακατεύουμε το σαφράν, έτσι ώστε όλο το ριζότο να χρωματιστεί. 

Προσθέτουμε τέλος την παρμεζάνα και το βούτυρο. Tο ριζότο πρέπει να είναι κρεμώδες.