ΑρχικήΑλμυράΡύζι

Υλικά

  • 5 κούπες ζωμός έτοιμος κοτόπουλου
  • 1 πρέζα σαφράν
  • 5κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 1/2 κούπα ρύζι για ριζότο
  • 1 κούπα τριμμένη παρμεζάνα
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση 

Βάζουμε  τον ζωμό να πάρει μια βράση, και έπειτα  τον αφήνουμε   να σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά.

Σε ένα μπολ βάζουμε λίγο από τον  ζωμό και ρίχνουμε το σαφράν. Ανακατεύουμε καλά.

Λιώνουμε το βούτυρο σε μια χαμηλή ανοικτή κατσαρόλα  σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε  τα κρεμμύδια ανακατεύοντας συνεχώς και σοτάρουμε  για 2 λεπτά. Έπειτα προσθέτουμε  το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλο 1 λεπτό.

Προσθέτουμε  το ρύζι και ανακατεύουμε  καλά μέχρι οι κόκκοι να φουσκώσουν. Τότε ρίχνουμε  μέσα λίγο ζωμό, το μείγμα ζωμού με σαφράν και αλατοπιπερώνουμε. Χαμηλώνουμε  τη φωτιά και συνεχίζουμε  το ανακάτεμα, μέχρι τα υγρά να απορροφηθούν. Κάθε τόσο προσθέτουμε  ζωμό, αφήνοντας να απορροφηθεί τελείως μέχρι να ξαναπροσθέσουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς. Μετά από 20-25 λεπτά το ρύζι θα πρέπει να είναι μαλακό και το ριζότο να έχει γίνει κρεμώδες και να έχει πάρει χρώμα.

Βγάζουμε  το ριζότο από τη φωτιά και προσθέτουμε  τα 2/3 της παρμεζάνας και την 1κ.σ. βούτυρο που έμεινε, ανακατεύοντας καλά μέχρι να λιώσουν. Αλατοπιπερώνουμε . Το σερβίρουμε   ζεστό, πασπαλίζοντας με την υπόλοιπη παρμεζάνα.