ΑρχικήΑλμυράΣούπες

Υλικά 

  • Μισό κιλό τραχανάς γλυκός
  • 1,5 λίτρα ζωμός κοτόπουλου
  • 200 ml φρέσκο γάλα πλήρες ( ή ελαφρύ, αν προτιμάτε )
  • Ελαιόλαδο
  • 6 φέτες ψωμιού, κομμένου σε μικρούς κύβους
  • 12 – 15 ίνες κρόκου κοζάνης
  • 1 κουταλιά δυόσμος ξερός ( προαιρετικά )
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μία βαθιά κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο, τον τραχανά, τον κρόκο Κοζάνης και τον ζωμό κοτόπουλου. Ανακατεύουμε διαρκώς τον τραχανά σε μέτρια φωτιά για περίπου ένα τέταρτο με είκοσι λεπτά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα, αλάτι, πιπέρι και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Κλείνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε την κατσαρόλα. Πολτοποιούμε το μείγμα στο μπλέντερ ή το μούλτι. 

Απλώνουμε τα κυβάκια του ψωμιού σε ένα ταψί, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στο τηγάνι, αν προτιμάμε πιο έντονη γεύση. Σερβίρουμε τη βελουτέ σούπα τραχανά με τα κρουτόν και λίγο τριμμένο δυόσμο.