ΑρχικήΑλμυράΣούπες

Υλικά 

  • 6 μεγάλες  ντομάτες ξεφλουδισμένες  ή ένα βάζο σπιτική ντομάτα ( βλ. συνταγή )
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1 ½  κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 1 κομμάτι πράσο ψιλοκομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
  • 500 γραμ. ζωμός κότας ή λαχανικών
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 250 γραμμ. γιαούρτι σακούλας 

Εκτέλεση

Σε μία κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και  σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερι και το καρότο για λίγα λεπτά μέχρι να  γίνουν διάφανα (όχι να πάρουν χρώμα). Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ζάχαρη, τις ντομάτες χοντροκομμένες  και το ζωμό.

Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε για περίπου μισή ώρα. Πολτοποιούμε τη σούπα στο μπλέντερ ή με το ραβδομπλέντερ και αλατοπιπερώνουμε. Σερβίρουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή μέσα σε βαθιά πιάτα. Γαρνίρουμε κάθε πιάτο με μία μεγάλη κουταλιά γιαούρτι και λίγη καπνιστή πάπρικα ( προαιρετικά ).