ΑρχικήΑλμυράΣούπες

Υλικά

  • 2 φλιτζάνια φασόλια μέτρια
  • 1 καρότο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
  • Ψιλοκομμένα τα πράσινα φύλλα από δυο κλωνάρια  σέλινο
  • Αλάτι
  • 1 κουταλιά κόκκινο γλυκό πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη πελτέ
  • 1 ποτήρι λάδι

Εκτέλεση

Από το βράδυ μουλιάζουμε τα φασόλια μέσα σε ένα μπολ που έχουμε βάλει χλιαρό νερό. Το πρωί τα σουρώνουμε, τα βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό και τα ζεματάμε ( τα αφήνουμε δηλαδή να πάρουν μία βράση.) Χύνουμε το πρώτο νερό, τα σουρώνουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μας. Προσθέτουμε τότε το κρεμμύδι ,το σέλινο, το πράσο το αλάτι και τα ανακατεύουμε .Βάζουμε  νερό στα φασόλια τόσο που να τα σκεπάζει 2-3 δάκτυλα. Τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά προσθέτοντας  νερό αν χρειαστεί.

Όταν είναι σχεδόν έτοιμα διαλύουμε τον πελτέ μέσα σε  λίγο νερό, τον ρίχνουμε στη φασολάδα καθώς και το λάδι και διορθώνουμε αν χρειάζεται  το αλάτι. Αφήνουμε να βράσουν λίγο ακόμα ώσπου να χυλώσουν. Αυτό το πετυχαίνουμε καλύτερα αν πιέσουμε λίγα φασόλια και τα κάνουμε.  Η διαδικασία αυτή μπορεί να  γίνει σε  πιάτο ξεχωριστά η μέσα στην κατσαρόλα που βράζουν τα φασόλια..