ΑρχικήΑλμυράΣούπες

Υλικά

  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα στο χέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
  • 1 πατάτα σε κύβους
  • 2 κλωνάρια σέλερι σε λεπτές ροδέλες
  • 2 καρότα σε λεπτές ροδέλες
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 2 φλιτζάνια τσαγιού μπρόκολο κομμένο σε «μπουκετάκια»
  • 1 μάτσο καυκαλίθρες ή άνηθος χοντροκομμένο
  • μισό κιλό χόρτα εποχής καθαρισμένα και χοντροκομμένα
  • 1 1/5 λίτρα ζωμός λαχανικών
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμένο πιπέρι
  • 200 γραμμ. κατίκι 

Εκτέλεση

Σε μία βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για μερικά λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο, τα καρότα, την πατάτα και το σέλερι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε να σοτάρουμε τα λαχανικά μας για περίπου 57 λεπτά ακόμη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το μπρόκολο, τα χόρτα, τις καυκαλήθρες ή τον άνηθο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε για περίπου είκοσι λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα τα χορταρικά. 

Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μετά από λίγο, πολτοποιούμε τα λαχανικά στον μπλέντερ ή το μούλτι μέχρι να γίνουν ένας πηκτός πουρές. Δοκιμάζουμε τη γεύση και αναλόγως προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Ξαναβάζουμε τη σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ζωμό κοτόπουλου, αν είναι περισσότερο πηκτή από όσο μας αρέσει. Αν πάλι είναι πιο αραιή απ ό,τι μας αρέσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και περιμένουμε να πιεί τα ζουμιά της. 

Σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα με μία κουταλιά κατίκι στο κέντρο και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.