ΑρχικήΑλμυράΣούπες

Υλικά 

  • 500 γρ. φακές κόκκινες
  • 1-2 κόκαλα με το μεδούλι  ή 2 κύβους κρέατος 
  • 2,5 λίτρα νερό
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
  • 1 κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι, τριμμένο σε σκόνη
  • 1 φύλλο δάφνης 
  • 1 καρότο  κομμένο σε λεπτές ροδέλες
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • γιαούρτι ή κρουτόν ψωμιού ή μπέϊκον ξεροτηγανισμένο για γαρνίρισμα

Εκτέλεση 

Πλένουμε καλά τις φακές και τις αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα σουρωτήρι. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και τα κόκκαλα ή τους κύβους  και τα αφήνουμε να βράσουν για μισή ώρα, ξαφρίζοντας όταν χρειάζεται. Αφαιρούμε τα κόκκαλα με μια τρυπητή κουτάλα και  προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το αλατοπίπερο, το καρότο, το δαφνόφυλλο, το θυμάρι και τις φακές.  Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Οι κόκκινες φακές  θέλουν λιγότερη ώρα βράσιμο από τις καφέ. Μόλις αρχίζουν να χυλώνουν, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αδειάζουμε το περιεχόμενο στο μπλέντερ (χωρίς το δαφνόφυλλο) και το πολτοποιούμε.

Σερβίρουμε είτε με μία κουταλιά γιαούρτι σακούλας στο κέντρο κάθε πιάτου ή μπολ, πασπαλισμένου με καπνιστή πάπρικα, είτε με κρουτόν είτε με λωρίδες μπέϊκον που προηγουμένως έχουμε τηγανίσει.