ΑρχικήΑλμυράΤάρτες

Υλικά 

  • 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή μαγιά
  • 1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι  ή λιωμένο βούτυρο
  • 1 αυγό
  • 1/2 φλυτζάνι ζεστό νερό (120 ml)
  • 4 φέτες μπέικον
  • 3-4 μέτρια κρεμμύδια (περίπου 700 γραμμ. )
  • 1/2 φλιτζάνι ξυνόγαλο (120 ml)
  • 2 αυγά 
  • 2 κουταλιές του γλυκού σπόρους κύμινου 
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πικάντικη πάπρικα (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση 

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε  το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι / βούτυρο, το αυτό και λίγο ζεστό νερό. Ζυμώνουμε έως ότου να αρχίσει ζύμη να γίνεται υγρή και ελαστική.

Τη μεταφέρουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να γίνει λεία και απαλή. Τη σκεπάζουμε με μία πετσέτα και την αφήνουμε  να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, κόβουμε το μπέικον σε κύβους  και  τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες. Ζεσταίνουμε λίγο λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το μπέικον. Τα σοτάρουμε για περίπου 15 λεπτά. 

Σε ένα μικρό μπολ, χτυπάμε ένα άλλο αυγό και ανακατεύουμε με το ξυνόγαλο, το κύμινο σπόρους, μια πρέζα αλάτι και το πιπέρι, την πάπρικα. Αφήνουμε στην άκρη.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 ° C. Λαδώνουμε μία ταρτιέρα . Στρώνουμε τη ζύμη φροντίζοντας να εξέχει στις άκρες. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το μπέϊκον και τα στρώνουμε. Καλύπτουμε με την  ξινή κρέμα γάλακτος και πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Γυρίζουμε προς τα μέσα τη ζύμη που εξέχει.  Ψήνουμε  για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.