ΑρχικήΑλμυράΤάρτες

Υλικά 

Για τη ζύμη

  • 225 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 150 γραμμ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • Παγωμένο νερό όσο χρειάζεται για μια ελαστική ζύμη

Για τη γέμιση

  • 3 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 1 φλιτζάνι τυρί τσένταρ
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού βότανα της αρεσκείας σας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι 
  • 250 γραμμ. μανιτάρια κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι

Για τη σως επικάλυψης 

  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1 φλιτζάνι νερό
  • 1/4 κουτ. σκόνη μουστάρδας
  • 1/4 κουτ. μαύρο πιπέρι
  • 1/4 κουτ. αλάτι 
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση 

Για την τάρτα κοτόπουλου, φτιάχνουμε πρώτα τη ζύμη, εκτός κι αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε έτοιμη ζύμη για τάρτες. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και τον κρόκο ενός αυγού, ανακατεύουμε ελαφρά, ζυμώνουμε με παγωμένο νερό καλά μέχρι να γίνει μία ελαστική ζύμη. Την αφήνουμε στην άκρη για περίπου 30 λεπτά για να φουσκώσει.

Στο μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς C.

Ανοίγουμε τη ζύμη σε μία στρογγυλή φόρμα για τάρτες την οποία προηγουμένως έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει.  Την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με το πιρούνι και την ψήνουμε για 30 λεπτά.

• Για την σως με την οποία θα επικαλύψουμε την τάρτα κοτόπουλου με μανιτάρια και τυρί,  ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει και να δέσει η σάλτσα. 

Για το μείγμα της τάρτας κοτόπουλου με μανιτάρια

Ζεσταίνουμε 3 κουταλιές της σούπας. λάδι, προσθέτουμε 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρώς χρυσαφί χρώμα. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να πιεί τα υγρά του. Προσθέτουμε το στήθος κοτόπουλου, και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού  αλάτι, 1 κουταλάκι του γλυκού  μαύρο πιπέρι, 1 κουταλάκι του γλυκού. ανάμικτα βότανα και σοτάρουμε. Προσθέτουμε τη σάλτσα επικάλυψης  σάλτσα και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην ταρτιέρα, πασπαλίζουμε με ένα φλιτζάνι τριμμένο τυρί τσένταρ και  ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει η επιφάνεια της τάρτας κοτόπουλου με μανιτάρια. Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσφέρουμε την τάρτα κοτόπουλου με μανιτάρια.