ΑρχικήΑλμυράΨάρι

Βακαλάος κοκκινιστός με μακαρόνια.!
Από το υπό έκδοση..., «Συνταγές τσι Νόνας...»

Σήμερα είναι μια καθαρά ανοιξιάτικη ημέρα και μια και βρισκόμαστε σ ένα φιλόξενο εξοχικό θα θυμηθούμε την ζωή στο χωριό κατά τα παιδικά μας χρόνια. Θα μαγειρέψουμε μια συνταγή, την οποία θα συνδέσουμε με την ημέρα, την παράδοση και την λαογραφία μας...

Το συγκεκριμένο φαγητό ήταν ένα από τα αγαπημένα μας..., και το έπαιρνε ο παππούς, ( που ήταν ιδιαίτερα φιλόξενος και περιποιητικός), στους εργάτες που σκάλιζαν ή κλάδευαν τα αμπέλια, τέτοια εποχή καλή ώρα...

Μια και το όλο περιβάλλον εδώ, με τον κήπο καταπράσινο, τις κότες να κακαρίζουν, τις γάτες να χαϊδεύονται, τις βραγιές με τα μαρούλια, τα λοιπά ζαρζαβατικά, τα σκόρδα και τα κρεμμύδια ..., όλα τους να προκαλούν για μια σαλάτα με μπόλικο ξύδι κι ελιές..., με ολάνθιστα τα φρουτόδεντρα να πετάνε ατίθασα τα πρώτα τους ανοιξιάτικα κλαδιά..., την περγουλιά με τα πρώτα της μπουμπούκια..., τα αγριολούλουδα και τις τριανταφυλλιές όλα τους να αποδίδονται σε ένα αγώνα δρόμου για να προφτάσουν να στολίσουν τον επιτάφιο της Μεγάλης Παρασκευής που έρχεται..., όλα τούτα γύρω στα 40 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα..., μας γυρίζουν χρόνια πίσω εκεί στο ορεινό χωριό τα Κέρκυρας με τις όποιες γλυκές παιδικές θύμησες του...!!!

Θα μαγειρέψουμε βακαλάο υγράλατο, - Μπακαλάρο, όπως λέμε στην Κέρκυρα - , με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια, (μανέστρα).! Το συγκεκριμένο φαγητό, στο σπιτικό μας στο χωριό, ήταν η μόνιμη κόντρα μεταξύ πεθεράς και νύφης. Η μεν πεθερά, (η Νόνα), το ήθελε «όλα μπλουμ στην κατσαρόλα», η δε νύφη, (η μανούλα μου), το ήθελε με μανέστρα σουρωτή, έτσι όπως εμείς θα το κάνουμε σήμερα...

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :
Σε μια μικρή κατσαρόλα σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και το σκόρδο. Όταν χύσουν όλα τους τα υγρά και αρχίσουν να κιτρινίζουν, ρίχνουμε λίγο λάδι ελιάς και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε πολύ σιγανή φωτιά για να μην αρπάξουν. Ρίχνουμε και τα πιπέρια, κυρίως κόκκινο πικάντικο και μαύρο..., κι επίσης την ντομάτα πελτέ...., προσθέτοντας κι ελάχιστο νερό! Το εν λόγω μίγμα το σιγοβράζουμε, ενώ κρατάμε την μικρή κατσαρόλα πάντα καπακωμένη.!
Αφού βράσει αρκετά, ρίχνουμε και τον βακαλάο, ( μπακαλάρο), σε μικρά κομματάκια...., και τον σιγοβράζουμε προσθέτοντας ανάλογα και το αναγκαίο νερό μέχρις ότου ολοκληρώσει την βράση του βακαλάου και δέσει η σάλτσα....
Στην συγκεκριμένη συνταγή χρησιμοποιούμε τα χοντρά κομμάτια του βακαλάου..., τα λεπτά τα κρατάμε για τηγάνι σε μια άλλη συνταγή...

Εν τω μεταξύ έχουμε βράσει σε μπόλικο νερό την μανέστρα μας, (Νο 6), και την στραγγίζουμε..., την σουρώνουμε....
Ανακατεύουμε την σάλτσα μας με την μανέστρα κι επάνω βάζουμε κι ένα με δύο κομμάτια, ανάλογα με το μέγεθος, βακαλάου... Το πιάτο μας είναι έτοιμο για σερβίρισμα.... Με μπρούσκο κρασί κόκκινο είναι ένα πολύ ωραίο πιάτο από την Κερκυραϊκή ύπαιθρο ...

ΜΥΣΤΙΚΟ : Το βακαλάο το ξαρμίζουμε σε μπόλικο νερό. Το πρώτο νερό, που έχει πάρει τα πολλά αλάτια και την όποια βρωμιά , το πατάμε. Εκείνο που βάζουμε σε δεύτερο χέρι μέχρι να ξαρμίσει ολότελα ο μπακαλάρος το κρατάμε και μέσα σ αυτό βράζουμε την μανέστρα μας..., και βάζουμε και στην σάλτσα μας..., για να έχει την γεύση και την αλμύρα του βακαλάου...