ΑρχικήΑλμυράΌσπρια

Υλικά

  • 500 γρ. γίγαντες Φλωρίνης
  • 500 γρ. χωριάτικα λουκάνικα
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 πράσο
  • 3 καρότα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, 1 πράσινη και 1 πορτοκαλί
  • 2 κουταλιές της σούπας σέλινο
  • 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας  άνηθο
  • 1 κουτί χυμό ντομάτας
  • 2 ποτήρια νερό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι 

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε βάλει τους γίγαντες στο νερό. Τους βράζουμε σε χύτρα ταχύτητας και αφού έχουν μαλακώσει τους σουρώνουμε και τους τοποθετούμε σε γάστρα.

Κόβουμε το λουκάνικο σε κομμάτια και το τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο. Το τοποθετούμε και αυτό στη γάστρα.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι λάδι και τσιγαρίζουμε 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι φρέσκο, ψιλοκομμένο πράσο, ψιλοκομμένες πιπεριές Φλωρίνης, πράσινη και πορτοκαλί και ψιλοκομμένα καρότα.

Προσθέτω χυμό ντομάτα , και αφού αρχίζει να βράζει προσθέτω λίγο νερό. Αλατοπιπερώνουμε. Αφού πάρει μία βράση συμπληρώνουμε άνηθο, μαϊντανό και σέλινο και το αφήνουμε λίγο 5 λεπτά ακόμα.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη γάστρα. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν με τους γίγαντες και τα λουκάνικα. Ψήνω στους 190 με κλειστό το καπάκι της γάστρας, για δύο ώρες περίπου.