ΑρχικήΑλμυράΌσπρια

Υλικά

  • 2 μέτριες μελιτζάνες
  • 2 πατάτες
  • 200 γρ. φακές χοντρές
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 φλ. χυμό ντομάτας
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι 

Για την μπεσαμέλ: 

  • 1 φλ. γάλα ζεστό
  • 2 κουταλιές της σούπας  αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας  βούτυρο ή μαργαρίνη
  • αλάτι
  • πιπέρι άσπρο
  • λίγο μοσχοκάρυδο 

 

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες και τις πατάτες σε ροδέλες και τις τηγανίζουμε. Σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις φακές. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τη δάφνη, το αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και νερό ίσα να σκεπάζει τις φακές.

Σιγοβράζουμε μέχρι να μείνουν χωρίς υγρά, προσέχοντας όμως να μη λιώσουν. Αφαιρούμε το δαφνόφυλλο και προσθέτουμε τον μαϊντανό.

Λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σ'αυτό το αλεύρι για 1'. Ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.

Ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.

Σε ένα πυρέξ κάνουμε στρώσεις ως εξής: μελιτζάνες, πατάτες, φακές, μελιτζάνες, πατάτες και τέλος την μπεσαμέλ.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 180 μέχρι να πάρει χρώμα η μπεσαμέλ (20'-30')