ΑρχικήΑλμυράΌσπρια

Yλικά 

  • 1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, 1/2 χοντροκομμένο και 1/2 σε λεπτές φέτες
  • 3-5 φρέσκα πράσινες πιπεριές τσίλι (προαιρετικά)
  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι φυτικό
  • 4 φλιτζάνι ωμά κάσιους
  • 1 χούφτα σταφίδες ξανθές
  • 1 κουταλάκι κύμινο 
  • 1 κουταλάκι  κάρδαμο
  • 1 ξυλαράκι κανέλας 
  • δύο φύλλα δάφνης
  • 1 κουταλάκι ινδική σκόνη  garam masala
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
  • 1 / 2 φλιτζανάκι του καφέ κουρκουμά 
  • 1 πακέτο ρύζι  basmati
  • μισό κουνουπίδι, κομμένο σε μικρά μπουκετάκια 
  • 2 κούπες βρασμένα ρεβίθια 
  • 2 φλιτζάνια νερό, 
  • 1 / 2 κουταλάκι του γλυκού κλωστές σαφράν
  • 2 ώριμες ντομάτες  ( ή σάλτσα ντομάτας συσκευασμένη)

Εκτέλεση 

Βάζουμε την ντομάτα, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το τσίλι  σε ένα μπλέντερ, και τα ομογενοποιούμε. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε  τις σταφίδες και τα  κάσιους και μαγειρεύουμε για 1-3 λεπτά.

Τα βγάζουμε σε ένα πιάτο με τρυπητή κουτάλα. Προσθέτουμε το κύμινο, τους σπόρους κάρδαμου, τα φύλλα δάφνης και την κανέλα στο τηγάνι και μαγειρεύουμε για ακόμα ένα λεπτό.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι σε φέτες και ανακατεύουμε για  2 έως 3 λεπτά. Προσεκτικά προσθέτουμε το μείγμα της ντομάτας. Ανακατεύουμε το garam masala, 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τον κουρκουμά και τα προσθέτουμε στο τηγάνι. Τέλος, προσθέτουμε το κουνουπίδι, τα ρεβύθια και ένα φλιτζάνι νερό ακόμη. 

Στο μεταξύ, έχουμε μουσκέψει το ρύζι με κρύο νερό  για 20 λεπτά. Χύνουμε το νερό. Σε ένα άλλο τηγάνι, βάζουμε μια κουταλιά βούτυρο. Προσθέτουμε το στραγγισμένο ρύζι και το το σαφράν και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό (1 κούπα ) και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε μία φορά και αφήνουμε να πάρει βράση σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πιεί όλο το νερό του και να εμφανιστούν «γουβίτσες» στην επιφάνεια του ρυζιού. 

Σερβίρουμε το ρύζι σε πιάτα και από πάνω το μείγμα με τα ρεβίθια.