ΑρχικήΑλμυράΌσπρια

Υλικά 

  • ½ λάχανο
  • 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 σέλινο, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες 
  • 1 ⅔ φλιτζάνια φασόλια (3/4 κιλού) ξερά 
  • 1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας διαλυμένη σε 1 φλιτζάνι νερό
  • 3 φλιτζάνια επιπλέον νερό
  • 1 garni ( μπουκέτο )  από 4 κλωναράκια μαϊντανό, 2 κλωναράκια θυμάρι και δάφνη 
  • Αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ½ φλιτζάνι ψίχουλα ψωμιού

Εκτέλεση 

Από την προηγούμενη μέρα βάζουμε τα φασόλια στο νερό να μουλιάσουν και την επόμενη μέρα τα βράζουμε.  Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 C. Στο μεταξύ, σε μία μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε νερό, προσθέτουμε αλάτι και μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα φύλλα του λάχανου. Το ζεματίζουμε για δύο λεπτά και στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Το στραγγίζουμε σε ένα σουρωτήρι και το κόβουμε σε λωρίδες. Το αφήνουμε στην άκρη.  

 Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα καρότα και το σέλινο. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, για περίπου πέντε λεπτά. Προσθέτουμε

το σκόρδο και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ένα ακόμα λεπτό. Προσθέτουμε τη ντομάτα, τα φασόλια, το υπόλοιπο νερό, το μπουκέτο garni και το αλάτι

και πιπέρι .. Ανακατεύουμε το λάχανο, αφήνουμε να σιγοβράσει, για λίγο. Μεταφέρουμε το φαγητό σε μία γάστρα ή ένα πυρέξ και το βάζουμε στο φούρνο. Το ψήνουμε για περίπου τρεις ώρες  σε χαμηλή θερμοκρασία μέχρι να μαλακώσουν και να «χυλώσουν» τα φασόλια. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τα ψίχουλα ψωμιού και τα σκορπίζουμε πάνω από το

φασόλια. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για  άλλα 30 λεπτά έως μία ώρα, μέχρι τα ψίχουλα ψωμιού να ροδίσουν. Βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και σερβίρουμε.