ΑρχικήΑλμυράΌσπρια

Υλικά

  • 150 γρ. φάβα πλυμένη και στραγγισμένη
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 2 πρέζες ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού  πέστο (έτοιμο ή σπιτικό)
  • 4-6 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ντομάτα κομμένη σε μικρά κυβάκια 

Εκτέλεση

Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα την φάβα, το κρεμμύδι (στα τέσσερα) και το σκόρδο. Καλύπτουμε  τα υλικά με νερό.

Αφού πάρει βράση η φάβα, κατεβάζουμε την θερμοκρασία και σιγοβράζω για 45’ μέχρι να ψηθεί η φάβα και να απορροφηθεί το νερό της. Αν στην διάρκεια βρασμού δεν ψηθεί η φάβα κι απορροφηθεί αμέσως το νερό, προσθέτω λίγο βραστό νερό ακόμα μέχρι να ολοκληρωθεί το ψήσιμο. Στο τέλος του ψησίματος η φάβα δεν θα πρέπει να είναι τελείως στεγνή .

Κατόπιν προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και την ζάχαρη.

Αφήνουμε στην άκρη την φάβα να γίνει χλιαρή κι αλέθουμε με το μπλέντερ χειρός μέχρι να γίνει αλοιφή. Την Αλατοπιπερώνουμε. Βάζουμε την φάβα σε μια πιατέλα τοποθετούμε τα κομμάτια της ψιλοκομμένης ντομάτας στο κέντρο και από πάνω βάζουμε την σάλτσα πέστο.