ΑρχικήΑλμυράΌσπρια

Υλικά

  • ½ κιλό φακές ψιλές
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 3-4 φύλλα δάφνης
  • 1 ποτήρι χυμό ντομάτας ή δυο γεμάτες κουταλιές της σούπας πελτέ
  • 1 ποτηράκι του κρασιού λάδι
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ξύδι
  • 1 κύβο λαχανικών (προαιρετικά)
  • Ρίγανη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ζεματάμε τις φακές σε μπόλικο νερό ένα με δύο λεπτά και πετάμε το νερό. Βάζουμε στην κατσαρόλα τις φακές ξανά προσθέτουμε ζεστό νερό, τη δάφνη, το σκόρδο και λίγο αλάτι και αφήνουμε να βράσουν. Προς το τέλος προσθέτουμε την ντομάτα  και το λάδι μας και τις αφήνουμε να βράσουν λίγο. Σε αυτό το στάδιο βάζουμε και την ρίγανη και τον κύβο λαχανικών εάν μας αρέσει .

Τις βράζουμε μέχρι να πιούν τα πολλά νερά και να γίνουν όσο πηχτές θέλουμε. Τις σερβίρουμε προσθέτοντας  λίγο λάδι ωμό και ξύδι.