ΑρχικήΑφιερώματα

Eνας ινδικός ιστότοπος εξ ολοκλήρου φτιαγμένος από Ελληνίδα! Και μόνο που το ακούς, θέλεις να μάθεις κι άλλα. Όταν, δε, περιηγηθείς στις σελίδες του, τότε πραγματικά, δεν θέλεις να σταματήσεις. 

Επιλέξαμε να εγκαινιάσουμε τη νέα μας στήλη, στην οποία φιλοδοξούμε να παρουσιάσουμε όλα τα blogs μαγειρικής που υπάρχουν στη χώρα μας, αλλά και πολλά που διαπρέπουν στο εξωτερικό με το http://hindiflavours.blogspot.gr/ γιατί είναι πραγματικά μοναδικό! 

 Η αγάπη της κυρίας Μαρίας Σούλη ( ψευδώνυμο maisa ) για την Ινδία φαίνεται από την πρώτη ματιά. Ζωηρά χρώματα που σε μεταφέρουν στην ατμόσφαιρα της Ινδίας, περιγραφές μπαχαρικών που «σπάνε μύτες», συνταγές, συμβουλές και μυστικά για ένα απολαυστικό ταξίδι στην ινδική κουζίνα, μάσκες ομορφιάς που έρχονται από τα βάθη του χρόνου…

Την αναζητήσαμε, τη βρήκαμε και η  πρώτη ερώτηση,  ήταν μάλλον αυτονόητη:

Ένα ινδικό blog δια χειρός Ελληνίδας. Πώς έτσι;

Ασχολούμαι με τον Ινδικό πολιτισμό από το 2011, έχοντας παρακολουθήσει κατά καιρούς σεμινάρια Ινδικής Φιλοσοφίας από τον καθηγητή κύριο Δημήτριο Βασιλειάδη (Πρόεδρος ΕΛ.ΙΝ.Ε.Π.Α.). Ενημερώνομαι από αγγλόφωνους ιστοτόπους για θέματα που αφορούν τη σύγχρονη Ινδία, θέματα πολιτισμού, μαγειρικής, κοινωνικά θέματα και επίσης παρακολουθώ ανελλιπώς Ινδικό κινηματογράφο.

Ήθελα έναν δικό μου χώρο, να γράψω για την Ινδική κουζίνα, να παρουσιάσω βασικές συνταγές, με σκοπό να εισάγω τον μέσο Έλληνα, που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με την Ινδική κουζίνα, στη μαγειρική της Ινδίας. Μία γνωριμία με τα μπαχαρικά, διαφορές των τοπικών συνταγών, έθιμα που σχετίζονται με το φαγητό. Εν ολίγοις, να μοιραστώ αυτά που ξέρω. 

Το κοινό σας είναι ελληνικό; ΄Η απευθύνεστε και σε Ινδούς και άλλους από την Ανατολή  που ζουν στη χώρα μας;

Οι Ινδοί που ζουν στη χώρα μας, έχουν φέρει μαζί τους τις πατροπαράδοτες συνταγές τους, που συνήθως κληρονομούνται από γενιά σε γενιά κι από μαμά σε κόρη και δεν έχουν την ανάγκη να διαβάσουν ένα ελληνόφωνο ιστολόγιο.  Γνωρίζουν τα μυστικά της Ινδικής κουζίνας καλύτερα από εμάς. Εμείς πρέπει να μάθουμε από αυτούς.

Οπότε, εγώ απευθύνομαι κυρίως σε ελληνικό κοινό, που έχει την περιέργεια να γνωρίσει μία ethnic κουζίνα και να πειραματιστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που φροντίζω οι συνταγές που παρουσιάζω να περιλαμβάνουν υλικά που μπορούν να βρεθούν στην ελληνική αγορά. 

Ποιο είναι το αγαπημένο σας μπαχαρικό και γιατί; 

Το αγαπημένο μου μπαχαρικό είναι αναμφισβήτητα το garam masala (προφέρεται γκαράμ μασάλα και σημαίνει καυτό μπαχαρικό). Είναι ο βασιλιάς των μπαχαρικών στην Ινδία, σήμα κατατεθέν της Ινδικής κουζίνας. Δεν λείπει από κανένα σπίτι και η κάθε οικογένεια έχει τη δική της παραλλαγή. 

Για να είμαστε ακριβείς, το garam masala είναι μείγμα μπαχαρικών κι όχι ένα μεμονωμένο μπαχαρικό. Η βασική συνταγή περιλαμβάνει κάποια από τα πιο γνωστά μπαχαρικά, όπως πιπέρι, γαρίφαλο, κανέλα, κύμινο, κάρδαμο, πιπερόριζα, σιναπόσποροι, κόλιανδρος, κλπ. Τα πιο γνωστά Ινδικά φαγητά, όπως το κοτόπουλο τίκα μασάλα (tikka masala), περιέχουν garam masala.

Ποια συνταγή θα προτείνατε για το κυριακάτικο τραπέζι;

Δύσκολη ερώτηση. Είναι τόσα πολλά που αξίζουν μνείας, το κάθε ένα ξεχωριστό.

Αν έπρεπε να διαλέξω μόνο μία συνταγή, θα επέλεγα το μπιριάνι. Είναι μία συνταγή με ρύζι ανάμεικτο με κρέας και λαχανικά. Μαγειρεύεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ινδίας, καθώς και στο εξωτερικό, σε άπειρες παραλλαγές και είναι από πιο δημοφιλή πιάτα της Ινδικής κουζίνας. Θεωρείται εορταστικό πιάτο καθώς μαγειρεύεται σε οικογενειακά τραπεζώματα, σε γάμους, καθώς και στα μεγάλα Ινδουιστικά φεστιβάλ.

Ποια είναι μία ινδική «μαμαδίστικη» συνταγή; Στη χώρα μας για παράδειγμα, είναι σίγουρα τα κεφτεδάκια. 

«Μαμαδίστικη» συνταγή θα έλεγα πως είναι οι παράθας. Είναι το Ινδικό ψωμί βασικά, μικρές πιτούλες από αλεύρι σίτου που τηγανίζονται και περιχύνονται με ζεστό Ινδικό βούτυρο ghee (γκι). Κυκλοφορούν σε άπειρες παραλλαγές, σκέτες ή γεμιστές με πατάτα, πανίρ (Ινδικό τυρί) ή λαχανικά, ακόμα και με κιμά, συνοδεύουν όλα τα πιάτα κρεατοφαγικά ή χορτοφαγικά και καταναλώνονται μετά μανίας.