ΑρχικήΒιβλία

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΣΣΑΣ ( της Αννας Αθανασίου )

Πάντα αγαπούσα τα βιβλία μαγειρικής που έχουν γράψει  ερασιτέχνες μάγειρες ή άνθρωποι που απλώς αγαπούν τον τόπο τους , την ιστορία του και τις γεύσεις  του. Ίσως  γιατί τα βιβλία αυτά  έχουν πολύ αγάπη και την ανάλογη    απλότητα, λογική και … δοσολογία που καταλαβαίνει ο καθένας από εμάς  όταν μπαίνει  στην κουζίνα με μικρές ή μεγάλες φιλοδοξίες.

Ένα από αυτά τα βιβλία είναι «Οι συνταγές της αρβανίτισσας» της Άννας Αθανασίου. Η συγγραφέας τιμώντας τον τόπο της, την Ποταμιά ,μάζεψε σε ένα βιβλίο την καθημερινότητα των ανθρώπων της Ηπείρου , τα προϊόντα και τις τεχνικές  και τα παρουσίασε  με τον πιο απλό και εύγευστο τρόπο.  « Η σπουδαιότητα και νοστιμιά των φαγητών αυτών βρίσκεται στην απλότητα τους» λέει μάλιστα η  ίδια.

Στον πρόλογο του βιβλίου η  δραστήρια Άννα Αθανασίου αυτοσυστήνεται και εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν στην συγγραφή και έκδοση του βιβλίου με δικά της μάλιστα έξοδα . «Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σπουδαγμένη, επαγγελματία μαγείρισσα ή σεφ, γι 'αυτό θα παρακαλούσα για την επιεική κριτική από όλους όσους διαβάσουν και δοκιμάζουν τις συνταγές γράφει στον πρόλογο του βιβλίου η συγγραφέας . Είναι καθαρά η συγκέντρωση και καταγραφή ντόπιων συνταγών -φαγητών, ως επί το πλείστον του χωριού μου καθώς και της ευρύτερης περιοχής. Συνταγές που επαναλαμβάνονται για αιώνες, έχουν αντέξει στο χρόνο και αναλλοίωτες και « απείραχτες» και με βάση υλικά της περιοχής μας.

Είναι συνταγές απλές με λίγα υλικά η καθεμιά. Συνταγές που στηρίζουν τη νοστιμιά τους στα μοναδικά μυρίστηκα του κήπου μας και στη φρεσκάδα και αγνότητα των προϊόντων που χρησιμοποιούν.»

Μέσα στο βιβλίο μπορεί κανείς να βρει συνταγές για όλα τα λαδερά, φαγάκια για το φθινόπωρο και τον χειμώνα όπως πράσα τσιγαριστά ,χοιρινό με σέλινο, αρνί καπαμά, ρύζι με βούτυρο και τυρί φέτα αλλά και ένα ολόκληρο κεφάλαιο με πίτες όπως αλευρόπιτα, γαλατόπιτα ,ρυζόπιτα.

Για την άνοιξη και το καλοκαίρι υπάρχει το ντοματόριζο στο ταψί και οι μύτες από κολοκυθάκια τσιγαριστά. Φυσικά στο βιβλίο φιλοξενούνται συνταγές γιορτινές ,ορεκτικά αλλά και γλυκά του κουταλιού καθώς και σιροπιαστά.

Για να αγοράσετε το βιβλίο μπορείτε να στείλετε mail στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. η να τηλεφωνήσετε στο 6949905795.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

el.wikipedia.org

Οι Αρβανίτες είναι πληθυσμιακή ομάδα της Ελλάδας, οι οποίοι μιλούν τα Αρβανίτικα. Τα Αρβανίτικα έχουν έντονες επιρροές από τα μεσαιωνικά Αλβανικά, παρ' όλα αυτά εμπεριέχουν πανάρχαιες (Πελασγικές) Αρχαιόελληνικές λέξεις-ρίζες. 

Οι Αρβανίτες κατάγονται από πληθυσμούς οι οποίοι μετακινήθηκαν κυρίως στη νότια και κεντρική Ελλάδα από την σημερινή Βόρεια Ήπειρο κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, ιδίως μεταξύ του 13ου και 16ου αιώνα λόγω διάφορων κοινωνικοπολιτικών συνθηκών της εποχής. Οι Αρβανίτες έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της Eλληνικής Επανάστασης του 1821. Ωστόσο σε πηγές της εποχής "αρβανίτες" ονομάζονται κυρίως οι μουσουλμάνοι Αλβανοί που μάχονταν με την πλευρά του Οθωμανικού κράτους ή του Αλή Πασά ή και αυτόνομα ως ληστές .

Αρβανίτες επίσης αποκαλούνταν διάφοροι χριστιανοί μισθοφόροι των Βαλκανίων ανεξαρτήτως εθνότητας. 

 

Ε.Κ.