ΑρχικήΒιβλία

Η μαγείρισσα της Θεσσαλονίκης

Από την Νίνα Παπαποστόλου

Εκδόσεις ΑΓΡΑ 

«Οι συνταγές της Κυρίας Μάγδας» ήταν ,είναι και  θα είναι το αγαπημένο μου βιβλίο μαγειρικής. Όχι τόσο για τις συνταγές –που η επιτυχία τους είναι δεδομένη-όσο για το ταξίδι που με ανάγκασε να κάνω στο παρελθόν, και μάλιστα στην μεταπολεμική Θεσσαλονίκη . Με έβαλε στα σπίτια της μεσοαστικής κοινωνίας της συμπρωτεύουσας μέσα από τις γεύσεις , τις αφηγήσεις, τις συνταγές και τις φωτογραφίες και με ταξίδεψε με  τον τρόπο της σε άλλα χρόνια πιο όμορφα και πιο δημιουργικά. Στην Ελλάδα που αναγεννιόταν μετά τον πόλεμο.

«Στη Θεσσαλονίκη του καιρού που o Θερμαϊκός της έφερνε αλμύρα και δροσιά, που τα μυρωδικά της και τα μπαχαρικά της μοσχοβολούσανε, ψυχή και αλήθεια και πραγματική οικοδέσποινα του παραμυθιού ήταν η κυρία Μάγδα, η μαγείρισσα με τα χρυσά χέρια, αυτή που σαν την καλή νεράιδα έμπαινε στα σπιτικά και μεταμόρφωνε με μαγικό τρόπο, όλα τα υλικά της μαγειρικής σε θεσπέσιες τούρτες, σε μυρωδάτες αχνιστές πιατέλες φαγητού, σε στολισμένες σαλάτες και  οι χρωματιστοί της πύργοι με τα θαλασσινά ήταν σαν τους βράχους με τα κοράλλια »γράφει η Νίνα Παπαποστόλου η οποία έχει επιμεληθεί τα κείμενα και την εικονογράφηση του βιβλίου..

Και πράγματι. Διαβάζοντας το βιβλίο της, έκπληκτη, διαπίστωσα ότι η τρομερή μαγείρισσα της Θεσσαλονίκης ήταν έτη φωτός μπροστά από πολλούς σύγχρονους  σεφ αφού τις δεκαετίες 50 ,60 και  70 έβαζε στα γιορτινά τραπέζια της Θεσσαλονίκης ,  την πάπια με πορτοκάλι, την mousse κόκκινης πιπεριάς ,την τάρτα μπρικ ,το λαβράκι με θυμάρι αλλά και την   πουτίγκα sauce sabayon σαν να ήταν το απλό και  ταπεινό πιάτο του κόσμου.

Ακλουθώντας πιστά τις οδηγίες της όλα αυτά τα χρόνια  κατάφερα και εγώ να μαγέψω κάποιους από τους καλεσμένους μου με το αρνάκι  με ξερά φρούτα ,την mousse σολομού, τον πουρέ σελινόριζας και το χουνκιάρ μπεγιεντί. Και μόνο για την χαρά που μου έδωσαν τα μπράβο των φίλων μου μπορώ σήμερα να πω με βεβαιότητα ότι το γευστικό ταξίδι μαζί με την κυρία Μάγδα άξιζε τον κόπο. Και λέω να το συνεχίσω.

Ε. Κ.