ΑρχικήΒιβλία

Πρόκειται για το «ευαγγέλιο» των απανταχού λαίμαργων! Μια αναδρομή στην ιστορία της λαιμαργίας, που μας θέτει τελικά το ερώτημα, από πού έχουμε έρθει, πού βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε. Γιατί, αν, όπως λένε, είμαστε ό,τι τρώμε, τότε το πώς αντιμετωπίζουμε το φαγητό αυτό καθεαυτό – αλλά και το υπερβολικό – αποκαλύπτει τις βαθύτερες πεποιθήσεις μας για το ποιοι εντέλει είμαστε, πού πάμε, αλλά και για το πού συναντώνται και  πού συγκρούονται οι ανάγκες του σώματος με τη δίψα του πνεύματος, όπως γράφει στο εισαγωγικό της σημείωμα, η συγγραφέας. 

Ο συγκεκριμένος τόμος  αποτελεί μέρος σειράς διαλέξεων και βιβλίων πάνω στα Επτά Θανάσιμα Αμαρτήματα, της οποίας συγχορηγοί είναι η New York Public Library και οι εκδόσεις Oxford University Press. Σκοπός του εγχειρήματος ήταν να προκληθούν  λόγιοι και συγγραφείς να χαρτογραφήσουν τις μεθόδους με τις οποίες οι άνθρωποι προσέγγισαν και κατανόησαν το κακό. Κάθε φορά παρουσίαζαν και ένα θανάσιμο αμάρτημα. Τόσο μέσα από ιστορικές όσο και από σύγχρονες διερευνήσεις, ο κάθε συγγραφέας βρίσκει τις εννοιολογικές και πρακτικές προκλήσεις που ένα θανάσιμο αμάρτημα θέτει στην πνευματικότητα, την ηθική και την καθημερινή ζωή. [...] (Από την έκδοση)

Το πέμπτο από τα ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ, η λαιμαργία, συνιστά μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διερεύνηση της τόσο βασανιστικής μας σχέσης με το καλό φαγητό. Στη "Λαιμαργία" καταγράφεται και εξηγείται -με τρόπο συναρπαστικό- η μακρόχρονη σχέση των απολαύσεων του τραπεζιού με την αμαρτία. Διασκεδαστικό αλλά και με πολλές πληροφορίες... ένας μικρός θησαυρός απανθισμάτων τα οποία σκοπεύω να κλέψω ασυστόλως". (Anthony Bourdain)

"Πόσο μεγάλη χαρά προσφέρει στο θνητό μας πνεύμα η Francine Rose, καθώς ροκανίζει τα μεταφυσικά κόκαλα του φαγητού και της όρεξής μας, ενώ με κάθε της διανοητικό δάγκωμα φέρνει τον αναγνώστη όλο και πιο κοντά στο αναπόφευκτο συμπέρασμα, ότι η ποσότητα που κάθε μετρημένος Αμερικανός ταυτίζει με τη λαιμαργία είναι ασύμμετρη, μια διαστρέβλωση του θανάσιμου αμαρτήματος - η πολιτισμικά αποδεκτή αηδία για το σώμα και τη φυσική του μοίρα. Ούτε θεϊκή οργή δεν θα μου έκοβε την πείνα για το απολαυστικό βιβλίο της F. Prose. (Bob Shacochis, συγγραφέας του Domesticity: A Gastronomic Interpretation of Love).

Η συγγραφέας Francine Proce έχει γράψει πολλά βιβλία, ενώ αρθρογραφεί τακτικά για θέματα τέχνης στη Wall Street Journal. Κατοικεί στη Νέα Υόρκη.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΕΦΕΛΗ