ΑρχικήΒιβλία

Όταν δύο κορυφαίοι στο είδος τους ενώνουν τις δυνάμεις τους για να γράψουν ένα βιβλίο, κι όταν και οι δύο έχουν έντονες πνευματικές αναζητήσεις και υπαρξιακού χαρακτήρα ερωτήματα, τότε το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Αλλωστε, και ο μόνο ο τίτλος «Η μαγειρική είναι αγάπη, τέχνη, τεχνική»  των Πιερ Γκανιαίρ και Ερβέ κεντρίζει το ενδιαφέρον.

Ο  διάσημος σεφ  Πιέρ Γκανιαίρ με εστιατόρια στο Παρίσι, το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Τόκιο, το Χονγκ Κονγκ και αλλού, αναδείχθηκε το 2015 ως ο μεγαλύτερος μάγειρας του κόσμου από 512 συνολικά  που απάντησαν σε μια έρευνα του περιοδικού Le Chef. Στον ιστότοπό του γράφει:

«Η μαγειρική δεν μετριέται με όρους της παράδοσης ή του μοντερνισμού. Θα πρέπει σ’ αυτή να διαβάσουμε το ισχυρό συναίσθημα του μάγειρα».

Ο Ερβέ Τις, χημικός ο ίδιος, είναι ο συνδημιουργός ( μαζί με τον Νικολά Κυρτί )  το 1988, της μοριακής γαστρονομίας, την οποία και προσδιόρισαν ως επιστημονικό κλάδο. Σήμερα υπάρχουν πολλά βιβλία του ίδιου και άλλων πάνω στη μοριακή γαστρονομία.

Πρόκειται για βιβλίο μαγειρικής; Και ναι και όχι. Ναι, αν, συμφωνείτε ότι  η μαγειρική δεν σταματά στη δημιουργία του φαγητού, αλλά εκτείνεται  στο πώς θα φτιάξουμε ένα φαγητό, πώς θα το τοποθετήσουμε στο πιάτο και με τι θα το συνοδεύσουμε. Αν δηλαδή, «εξυψώσουμε» την απλή μαγειρική σε γαστρονομία, με αισθητική που εξασφαλίζει η σωστή τεχνική και η τέχνη της παρουσίασης.

Στις συνταγές αυτού του βιβλίου δεν υπάρχει ούτε κατάλογος των υλικών, ούτε η ακριβής δοσολογία τους, ούτε μια λεπτομερής μέθοδος εκτέλεσης. Πρόκειται περισσότερο για ιδέες συνταγών. Εδώ ακριβώς έγκειται η μεγάλη αξία του βιβλίου. Δεν εγκλωβίζει τον μάγειρα στα στενά καλούπια μιας κλασικής συνταγής. Αντίθετα, τον αφήνει ελεύθερο και τον προτρέπει να δοκιμάσει παραλλαγές της συνταγής, αλλάζοντας τα υλικά ή/και τον τρόπο εκτέλεσης. Μπορεί έτσι να καταλήξει σε κάτι ακόμη πιο ωραίο, δηλαδή πιο νόστιμο.

Ο στόχος, λοιπόν, του βιβλίου είναι να δώσει στη μαγείρισσα και στον μάγειρα, με τη βοήθεια σκέψεων για την τέχνη της μαγειρικής και με απλά παραδείγματα, τη μέθοδο που θα τους επιτρέψει να δημιουργήσουν νόστιμα πιάτα τα οποία θα φέρουν την προσωπική τους σφραγίδα. Καταφέρνουν έτσι να γίνουν καλλιτέχνες, ή σχεδόν καλλιτέχνες, της μαγειρικής.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΠΟΛΙΣ, σε μετάφραση του Αιμίλιου Βέζη.