ΑρχικήΒιβλία

Η Μαρία και ο Νίκος Ψιλάκης κατάφεραν μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου να καταγράψουν την ιστορία, τα ήθη, τα έθιμα αλλά και όλες τις συνταγές της κρητικής κουζίνας. 

Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε πρώτη έκδοση το 1995 από τις Εκδόσεις KAΡΜΑΝΩΡ,  ενώ κάθε ενότητα φαγητών συνοδεύεται από λαογραφικά στοιχεία. 

Επιδίωξη των συγγραφέων ήταν να συνεισφέρουν στη διατήρηση, προστασία και ανάδειξη της παραδοσιακής κουζίνας της Κρήτης, γι αυτό και όλες οι συνταγές που περιλαμβάνουν στο βιβλίο τους είναι είτε  αποτέλεσμα διήγησης συμπατριωτών τους, είτε κομμάτι της κληρονομιάς της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης και των φυλαγμένων στα χρονοντούλαπα τετραδίων μαγειρικής των παλιών νοικοκυρών.  

Ξεχωριστή θέση στο βιβλίο έχουν υλικά που συνήθως τα συναντά κανείς μόνο στην Κρήτη, όπως οι χοχλιοί, τα μοναδικά τους χόρτα, το στακοβούτυρο κα. 

Το βιβλίο «Κρητική παραδοσιακή κουζίνα» κυκλοφορεί σε πέμπτη ανανεωμένη έκδοση, στην οποία έχουν προστεθεί πάνω από 100 παραδοσιακές συνταγές καθώς και πολλά ιστορικά και λαογραφικά στοιχεία που οριοθετούν το κοινωνικό, πολιτισμικό και διαιτητικό πλαίσιο της ζωής των Κρητικών.