ΑρχικήΓλυκάΓλυκά του κουταλιού

Υλικά

  • 1 κιλό κεράσια σφικτά 
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • ½ ποτήρι ασβέστη
  • 1 φλιτζανάκι χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά σούπας λεμόνι
  • 3-4 φύλλα αρμπαρόριζας

Εκτέλεση

Αφαιρούμε το κοτσάνι από τα κεράσια και τα βάζουμε σε λεκάνη με νερό, στο οποίο έχουμε διαλύσει τον ασβέστη. Τα αφήνουμε για δύο ώρες και στη συνέχεια τα ξεπλένουμε πάρα πολύ καλά. 

Βγάζουμε τα κουκούτσια ( με το ειδικό εργαλείο )και ρίχνουμε τα κεράσια σε λεκάνη με νερό και με τον χυμό λεμονιού για 1-2 ώρες.

Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Μόλις το σιρόπι αρχίζει να κοχλάζει, βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει. Στραγγίζουμε τα κεράσια πάρα πολύ καλά και τα ρίχνουμε στο σιρόπι.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και αφήνουμε να βράσουν. Κατά διαστήματα ξαφρίζουμε το γλυκό και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Λίγο πριν τα αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μία βράση. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και στη συνέχεια το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.