ΑρχικήΓλυκάΓλυκά του κουταλιού

Υλικά

  • 4 πορτοκάλια μέρλιν
  • 1 ½ κιλό ζάχαρη
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα πορτοκάλια ( καλύτερα να είναι ακέρωτα ) και τρίβουμε την εξωτερική τους φλούδα ( όχι το άσπρο, μόνο το πορτοκαλί ) στο λεπτό μέρος του τρίφτη. Βάζουμε νερό σε μία κατσαρόλα και όταν βράσει, ρίχνουμε μέσα τα πορτοκάλια ολόκληρα και τα αφήνουμε για περίπου μισή ώρα.

Τα μεταφέρουμε σε κρύο νερό, το οποίο αλλάζουμε κάθε δύο ώρες για περίπου τέσσερις με πέντε φορές ώστε να ξεπικρίσουν.

Στη συνέχεια, στραγγίζουμε καλά και κόβουμε στα τέσσερα και στη συνέχεια στα οκτώ. Αφαιρούμε με ένα ψαλίδι τα κουκούτσια και τις ίνες. Τα τοποθετούμε σε μία πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη για να βγάλουν το ζουμί τους. Τα αφήνουμε έτσι μέχρι την επόμενη μέρα.

Τότε, βάζουμε το ζουμί τους σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι.

Προσθέτουμε τις φέτες πορτοκαλιού και τις αφήνουμε να πάρουν μία με δύο βράσεις. Το αφήνουμε έτσι όπως είπε.

Την επόμενη μέρα βράζουμε ξανά το γλυκό και λίγο πριν δέσει τελείως το σιρόπι, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού. Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και μετά το βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.