ΑρχικήΓλυκάΚέικ

Υλικά 

  • 1 φλιτζάνι βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • 1/2 φλ. φρέσκο γάλα
  • 2 βανίλιες
  • 1 φλιτζάνι κακάο 
  • 2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 πρέζα αλάτι
  • έξτρα αλεύρι + βούτυρο για τη φόρμα
  • 1 σφηνάκι λικέρ (προαιρετικά)
  • Για το γλάσο
  • 100 γραμμ. κουβερτούρα (ή σταγόνες σοκολάτας)
  • 1/2 φλ. κρέμα γάλακτος
  • Λίγο λικέρ

 

Εκτέλεση  

Κοσκινίζουμε όλα τα στερεά υλικά, βανίλιες, κακάο, αλεύρι, αλάτι μέσα στον κάδο του μίξερ. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά: βούτυρο, ζάχαρη, αυγά, γάλα και το λικέρ (προαιρετικά). Σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε τα υλικά για 2΄, έως ότου ενωθούν σε μείγμα. Δυναμώνουμε το μίξερ και χτυπάμε στην πιο δυνατή ταχύτητα για 4΄.

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μία στρογγυλή φόρμα για κέικ. Αδειάζουμε το μείγμα και ψήνουμε το κέικ κακάο στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, στους 180οC για 50΄-55΄, μέχρι να φουσκώσει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Αφήνουμε το κέικ, αφού ψηθεί, για 10΄ στη φόρμα. Το ξεφορμάρουμε σε σχάρα να κρυώσει καλά.

Για το γλάσο

Κομματιάζουμε τη σοκολάτα και τη βάζουμε σε κατσαρόλα. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το λικέρ. Σε πολύ χαμηλή φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ομογενοποιηθεί το γλάσο, ανακατεύοντας πότε πότε. Αφήνουμε λίγο το γλάσο να κρυώσει.

Αφού τοποθετήσουμε το κέικ σε πιατέλα, το περιχύνουμε με το γλάσο του. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε αμύγδαλο φιλέ για γαρνίρισμα.