ΑρχικήΓλυκάΠαραδοσιακά γλυκά

Υλικά 

  • 8 αυγά (ξεχωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
  • 8 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 8 κουταλιές της σούπας τριμμένη καρυδόψιχα
  • 8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν πάουντερ
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι ( ακέρωτο )
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο 

Για το σιρόπι 

  • 2 ποτήρια νερό
  • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη 
  • χυμό από μισό πορτοκάλι 
  • 1 κομματάκι φλούδα πορτοκαλιού καλά πλυμένο.

Ανακατεύουμε  στο μίξερ τη φρυγανιά, την  καρυδόψιχα, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μπεικιν πάουντερ.  Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να λιώσει η ζάχαρη. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν μια αφράτη μαρέγκα.

Ενσωματώνουμε  το μείγμα με τους κρόκους στο μείγμα με την καρυδόψιχα, σιγά σιγά και ανακατεύουμε  μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τη μαρέγκα σιγά σιγά, συνεχίζοντας να ανακατεύουμε. Προσοχή στη μαρέγκα για να μην ξεφουσκώσει και «πέσει». 

Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο ταψάκι με λίγο αλεύρι. Στο μεταξύ, έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε τη καρυδόπιτα για 30-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του ταψιού.

Για το σιρόπι

Βράζουμε όλα τα υλικά μαζί ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καεί.

Μόλις το σιρόπι πήξει λίγο, το βγάζουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε με αυτό την καρυδόπιτα. Στολίζουμε με μισό καρύδι πάνω από κάθε κομμάτι. Την αφήνουμε για τουλάχιστον μισή ώρα πριν τη σερβίρουμε για να «πιεί» όλο το σιρόπι.