ΑρχικήΓλυκάΣοκολάτα

Το "Μωσαϊκό" ή αλλιώς "Κορμός" ή "Μαρμαράκι" είναι μία από τις γεύσεις που όλοι δοκιμάσαμε όταν είμασταν παιδιά. ' Ισως αποτελεί μία από τις πλέον γνώριμες γεύσεις, πέρα από το κλασσικό κέϊκ με την τρύπα στη μέση των μαμάδων μας, κι αυτό γιατί τη δεκαετία του '60 υπήρξε η απόλυτη, λατρεμένη επιλογή γλυκού. Οι παραλλαγές που κυκλοφορούν είναι πολλές. Αλλες νοικοκυρές προτιμούσαν να βρέχουν τα μπισκότα με κονιάκ, άλλες με γάλα, κι άλλες να προσθέτουν χοντροκομμένα καρύδια. Ολες, όμως, είχαν ως βάση τα τρία υλικά της συνταγής που την κάνει μοναδική: Μπισκότα, βούτυρο και κακάο. Το γλυκό αυτό άντεξε στο πέρασμα του χρόνου και πολύ λίγα πράγματα άλλαξαν από τη βασική ιδέα. Ισως γιατί η ρετσέτα αυτή πήγε από χέρι σε χέρι, από μάνα σε κόρη, από φίλη σε φίλη. Ακόμη και σήμερα, ακόμη και τώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές, η γεύση αυτού του μοναδικού σπιτικού γλυκού αγγίζει τις αισθήσεις μας. 

Υλικά  

  • 250 γρ. (1 1/2 φλυτζ.τσαγιού) βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 200 γρ. (1 φλυτζ.τσαγιού) ζάχαρη άχνη
  • 40 γρ. (5 κουτ.σούπας) κονιάκ
  • 50 γρ. (5 1/2 κουτ.σούπας) κακάο
  • 250 γρ. μπισκότα πτι-μπερ
  • 100 γρ. καρύδια (προαιρετικά)
  • αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί

Εκτέλεση

Λιώνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη. Στη συνέχεια προσθέτουμε  την άχνη, το κακάο και το κονιάκ και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε τα μπισκότα τριμμένα και τα καρύδια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, και μόλις σταθεροποιηθεί το απλώνουμε στο αλουμινόχαρτο ή σε άλλο αντικολλητικό χαρτί και το τυλίγουμε σε σχήμα κορμού. Το βάζουμε στην κατάψυξη να παγώσει.