ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΓιορτινός Μπουφές

Οι Ιταλοί το λατρεύουν, και δεν λείπει ποτέ από το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους. Η «σκούφια» του panettone κρατάει από πολύ παλιά και συγκεκριμένα από τον 15ο αιώνα! Και είναι ίσως από τα λίγα γλυκά παγκοσμίως που η συνταγή του αντέχει στον χρόνο σχεδόν χωρίς παραλλαγές.

Σύμφωνα με την παράδοση ( για την ακρίβεια με μία από τις παραδόσεις ) τα Χριστούγεννα του 1476, ένας Μιλανέζος αρτοποιός έπρεπε να προσφέρει στον Λουδοβίκο ντι Μόρο  ψωμί. Ο Τόνι έπρεπε να προσέχει στο ψήσιμο τις φοκάτσες που ήταν τα Ιταλικά λαδόψωμα αλλά τον πήρε ο ύπνος οπότε τις έκαψε. Βλέποντας ζύμη που είχε περισσέψει από το ψωμί, σκέφτηκε να προσθέσει μέλι, σταφίδες, και ζαχαρωμένα φρούτα (κόντιτα). Έτσι έκανε ένα γλυκό ψωμί και το παρουσίασε στον Λουδοβίκο σαν ψωμί του Τόνι (Pan di Toni) που αργότερα ονομάστηκε Panettone (Πανετόνε).  

Οι γείτονές μας συνηθίζουν να το κόβουν στη μέση, να το αλείφουν με σοκολάτα και να το απολαμβάνουν όλες τις ώρες της μέρας!