ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΓιορτινός Μπουφές

Υλικά 

  • 500 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο φρέσκο
  • ½ κουταλάκι θυμάρι
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • 125 γρ. βούτυρο (λιωμένο)
  • 100 ml  κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση 

Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο, σε φαρδύ, βαρύ τηγάνι. Μόλις «γυαλίσει» προσθέτουμε τα συκωτάκια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 4-5 λεπτά ( όχι παραπάνω, γιατί θέλουμε μόνο να ροδίσουν ).  Προσθέτουμε  το θυμάρι και το  κονιάκ και το ανάβουμε με ένα σπίρτο, προκειμένου να εξατμιστεί το αλκοόλ όχι όμως και τα αρώματα. 

Βγάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε μέχρι να κρυώσει το μείγμα.  Το μεταφέρουμε στο μούλτι και το πολτοποιούμε. Πριν ολοκληρώσουμε την πολτοποίηση προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο  και  την κρέμα. Συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. 

Το πατέ μας είναι έτοιμο. Το βάζουμε στο ψυγείο και μετά από λίγες ώρες το σερβίρουμε με φρυγανισμένο ψωμί, κι αν θέλουμε με μαρμελάδα της αρεσκείας μας ( το σύκο, το πορτοκάλι και οι κόκκινες μαρμελάδες του πάνε πολύ ).