ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΧριστουγεννιάτικα γλυκά

Υλικά

  • 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 250 γρ. ζάχαρη 
  • 5 αβγά
  • 125 γρ. τριμμένη καρυδόψιχα
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 βανίλιες σκόνη

Εκτέλεση

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και τους κρόκους και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να γίνει αφράτο. Ρίχνουμε στο μείγμα το βούτυρο ή τη μαργαρίνη, το αλεύρι, το μπέικιν και τις βανίλιες, το ξύσμα πορτοκαλιού και την καρυδόψιχα και ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά σε χαμηλή ταχύτητα. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα.

Ρίχνουμε τα ασπράδια σταδιακά στο μείγμα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία φόρμα 24 εκατοστά  με ελατήριο στην οποία προηγουμένως έχουμε απλώσει ένα φύλο λαδόκολλα. Ψήνουμε τη βασιλόπιτα  σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 βαθμούς για 50 λεπτά.