ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΧριστουγεννιάτικα γλυκά

Υλικά

Για το παντεσπάνι

  • 5 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 160 γραμμ. ζάχαρη άχνης  
  • 150 γραμμ. φαρίνα κοσκινισμένη

Για την κρέμα

  • 250 ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κουταλιές της  σούπας ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια 

Για την γέμιση

  • 300 γραμμ. μαρμελάδα φράουλας (βλ. συνταγή )
  • Φράουλες για διακόσμηση

Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι : Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους , χτυπάμε με το μίξερ τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη. Συνεχίζουμε να χτυπάμε και προσθέτουμε έναν – έναν τους κρόκους. Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζουμε για λίγο το χτύπημα και στη συνέχεια σταματάμε. Ανακατεύουμε το μείγμα με μια σπάτουλα κυκλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά .

Σε ένα ταψί τοποθετούμε λαδόκολλα, την βουτυρώνουμε λίγο και αδειάζουμε το μείγμα μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 10 – 15 λεπτά μέχρι  να μην κολλάει το παντεσπάνι ( δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα. Αν βγει καθαρή είναι έτοιμο). Βγάζουμε το παντεσπάνι από τον φούρνο, το αφήνουμε 2 – 3 λεπτά να κρυώσει, το τυλίγουμε σε ρολό με την λαδόκολλα και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα : Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το μίξερ , προσθέτοντας σταδιακά την άχνη ζάχαρη μαζί με την βανίλια, μέχρι να έχουμε μια ωραία , σφιχτή σαντιγί.

Ξετυλίγουμε το ρολό μας προσεκτικά, αλείφουμε με την μαρμελάδα φράουλας όλη την εσωτερική επιφάνεια κι από πάνω βάζουμε την σαντιγί μας. Τυλίγουμε πάλι το ρολό , το τοποθετούμε σε δίσκο με το σημείο που ενώνεται μεταξύ του το παντεσπάνι προς τα κάτω και το αφήνουμε στο ψυγείο για 2 – 3 ώρες. Σερβίρουμε με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και φρέσκιες φράουλες.