ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΧριστουγεννιάτικα γλυκά

Υλικά

  • 1 ½ κιλό αλεύρι
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • ½ φλιτζάνι βούτυρο
  • ½ φλιτζάνι ζάχαρη
  • 1 ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • ½ κουταλιά αμμωνία
  • ½ κουταλιά σόδα
  • ½ φλιτζάνι κονιάκ
  • ½ φλιτζάνι ξύσμα λεμονιού
  • Λίγο βούτυρο λιωμένο για το άλειμμα του ταψιού
  • 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα τριμμένη
  • 1 κουταλάκι κανέλα

Για τη γέμιση

  • 1 φλιτζάνι καρυδόψιχα τριμμένη
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι μοσχοκάρυδο
  • 2 κουταλιές σουσάμι σοταρισμένο
  • 1 κουταλιά ζάχαρη

Για το σιρόπι

  • 3 ½ φλιτζάνια μέλι
  • 3 ½ φλιτζάνια ζάχαρη
  • 6 φλιτζάνια νερό

Εκτέλεση

Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με το λάδι και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό πορτοκαλιού και τα προσθέτουμε. Ρίχνουμε το κονιάκ με τη σόδα, το ξύσμα λεμονιού και βάζουμε το μείγμα σε μία λεκάνη. Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο λίγο και το ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη μαλακή. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για ½ της ώρας. 

Βάζουμε σε ένα μπολ την καρυδόψιχα, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, το σουσάμι, τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε. 

Παίρνουμε ένα κομματάκι ζύμη και το πλάθουμε σε σχήμα οβάλ. Βάζουμε λίγη γέμιση, το κλείνουμε και το ξαναπλάθουμε σε σχήμα μελομακάρονου. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο, τοποθετούμε τα μελομακάρονα, τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 C για 25-30 λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Βράζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη, το μέλι και το νερό για 8 λεπτά, ξαφρίζοντας το σιρόπι. Ρίχνουμε λίγα λίγα τα μελομακάρονα, τα αφήνουμε για 3 λεπτά, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, τα τοποθετούμε σε ταψί να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και την κανέλα.

Πηγή : Ολη η Ελλάδα στο πιάτο σας! ( Εκδόσεις Φυτράκη )